in

Cijene nafte znatno porasle drugu sedmicu zaredom

Slatka-Tajna.Eu
Cijena barela na londonskom tržištu prošloga sedmice je porasla 8,4 posto, na 42,78 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 8,1 posto, na 40,13 dolara. Na samom početku sedmice cijene nafte su snažno porasle nakon objave američkog farmaceutskog diva Pfizera i njemačke biotehnoške kompanije BioNTech da je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida-19 efikasno 90 posto.

Premda ispitivanja cjepiva još nisu završena i kompanije još trebaju zatražiti odobrenje, Pfizer i BioNTech poručili su da nisu pronašli razloge koji bi izazvali zabrinutosti u vezi sigurnosti i da će do kraja mjeseca zatražiti registraciju cjepiva. To je potaknulo nadu da bi se uskoro ekonomska situacija u svijetu mogla normalizirati, što bi podržalo rast potražnje za naftom, a time i njezine cijene.

“Vijest o cjepivu protiv koronavirusa bila je ohrabrujuća i, paralelno s valom kupovina, snažno je poduprla cijene nafte u ponedjeljak i utorak”, rekao je Giovanni Staunovo iz banke UBS.

Međutim, izgledi za potražnju ipak su sumorni, s obzirom na obnovljena ograničenja kretanja u Evropi i SAD-u zbog rekordno brzog širenja koronavirusa, što je prigušilo nadu da bi globalna zdravstvena kriza uskoro mogla završiti. Raspoloženje na tržištima prigušilo je i upozorenje Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da cjepiva vjerojatno neće značajnije uticati na globalnu potražnju za naftom sve do druge polovice 2021. godine.

Na to se upozorenje nadovezalo izvješće američke vlade, koje je pokazalo da su prije tjedan dana zalihe sirove nafte porasle za 4,3 miliona barela, dok su trgovci očekivali pad. To ukazuje na slabost potražnje.

“Zapravo je dobro raspoloženje koje je donijelo Pfizerovo cjepivo pomalo splasnulo, a razočaravajući podaci američke vlade blago su korigirali cijene”, kazao je Harry Tchilinguirian iz banke BNP Paribas.

Analitičari kažu da bi restrikcije kretanja usmjerene na suzbijanje širenja koronavirusa mogle navesti Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine partnere na čelu s Rusijom da odustanu od najavljenog povećanja proizvodnje početkom iduće godine. OPEC i njegovi saveznici trenutno smanjuju proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, a od početka iduće godine trebali bi, prema prvotnom planu, ublažiti rezove na 5,7 milijuna barela dnevno.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Alžirski ministar energetike kazao je nedavno da bi OPEC+ po potrebi mogao produljiti sporazum o ograničenju proizvodnje i na iduću godinu. Ove će se sedmice održati sastanak savjeta OPEC-a, dok je idući ministarski sastanak zakazan za 1. decembra.

I dok OPEC drži proizvodnju relativno niskom, u SAD-u posljednjih sedmica proizvodnja raste. Prema podacima kompanije Baker Hughes, prošle je sedmice broj aktivnih naftnih i plinskih postrojenja povećan deveti sedmice zaredom, i to za njih 12, na ukupno 312 postrojenja, najvišu razinu od maja.

U aprilu su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniže razine u posljednjih 20-ak godina. No, kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim ekonomijama, što je potaknulo oporavak privrednih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetska ekonomija, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Bikini Ursule Andress iz filma “Dr. No” ostao neprodan na dražbi!? / Bljesak.info

ANA KORAĆ KAO KOSTUR! Smršala ili pretjerala sa fotošopom?!