in

U Banjoj Luci najave blokade biračkih mjesta

Slatka-Tajna.Eu

U Tuzli sve protiče bez problema

Na području Tuzle sva biračka mjesta jutros su otvorena na vrijeme, potvrđeno je iz Gradske izborne komisije. Na svim izbornim mjestima primjenjuju se sve epidemiološke mjere prevencije. Svi birači dolaze sa zaštitnim maskama na licu I pridržavaju se fizičke distance.

Lokalni izbori u brojkama

Birači u Bosni i Hercegovini biraju 120 načelnika opština, 22 gradonačelnika, novi saziv za 64 opštinska vijeća u Federaciji BiH i 56 skupština opština u Republici Srpskoj.

Biće izabran i novi sastav za 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH (jedan od dva entiteta), sedam skupština gradova u Republici Srpskoj (jedan od dva entiteta), kao i nova Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine) zasebna administrativna jedinica u BiH).

To znači da će glasači dati povjerenje za ukupno 3.142 vijećnika u dva entiteta i Brčko Distriktu.

Za 23 pripadnika nacionalnih manjina su zagarantovana mjesta u 21 opštini. Prvi put ove godine, gradonačelnik Grada Istočno Sarajevo se bira neposredno, u skladu sa izmjenama Izbornog zakona Republike Srpske.

U izbornoj utrci je 129 političkih stranaka i preko 300 nezavisnih kandidata. Na izborima učestvuje ukupno 30.809 kandidata, od čega 425 kandidata za načelnike i gradonačelnike, 30.188 kandidata za skupštine opština i gradova i za Skupštinu Brčko Distrikta, te 196 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

Formirano je 5.759 biračkih mjesta, uključujući i 388 redovnih mobilnih timova za pomoć građanima koji iz bilo kojeg razloga, osim zaraze korona virusom, ne mogu stići na biračko mjesto.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










MUP RS: Glasanje počelo i protiče bez problema

Sva biračka mjesta na području Republike Srpske(RS) su otvorena i proces glasanja na lokalnim izborima se odvija mirno, bez incidenata, uz poštovanja epidemioloških mjera koje se odnose na sprječavanje širenja korona virusa među stanovništvom, saopšteno je u nedjelju ujutru iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS.

U MUP-u napominju i da, zbog održavanja lokalnih izbora, lokacije za izdavanje ličnih dokumenata, te povrda o prebivalištu, boravištu i JMB (jedinstvenom matičnom broju) na području RS rade i danas, iako je nedjelja, do 19.00 časova.

A evo kako je izgledao početak izbornog dana na nekim od biračkih mjesta u Banjoj Luci

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Čengić: Vlasti na svim nivoima moraju pomoći prevoznike

Maja Šuput uslikana bez šminke: Nikada je ne biste prepoznali u ovakvom izdanju!