in

Srbija ograničila rad ugostiteljskih objekata

Slatka-Tajna.Eu

Vlada Srbije zabranila je rad ugostiteljskih objekata, tržnih centara i prodavnica u periodu od 21 sat do pet sati ujutro. Od te mjere izuzete su apoteke, dostava hrane, benzinske pumpe i privreda koja radi i treću smjenu.

Ove mjere stupaju na snagu u utorak 17. novembra i važit će do 1. decembra.

“Prihvatila sam savjet stručnog, medicinskog dijela Kriznog štaba, da uvedemo ove restriktivnije mjere kako bismo zaustavili širenje virusa“, rekla je srbijanska premijerka Ana Brnabić.

Ona je napomenula da je Vlada odlučila da radno vrijeme ugostiteljskih objekata bude do 21 sat “kako bi se olakšalo privredi i ugostiteljima i omogućilo da rade i za večeru“.

Brnabić je istaknula da su nove mjere donesene “u pravi čas, jer je neophodno uvijek balansirati između potrebe zdravstva, situacije i privrede, koja mora da radi da bi mogli da se pokriju troškovi korone – i u zdravstvu i za pomoć onima čije poslovanje je epidemija pogodila“.

“Svaki dan ove borbe ima ekstremne, dodatne, nepredviđene troškove za budžet Srbije. Taj novac mora da se nađe, a on dolazi od privrede i te dijeve stvari treba balansirati”, naglasila je Brnabić na konferenciji za štampu poslije sjednice Vlade.

Istaknula je da je potrebno imati priliv u budžet, “jer su svaki dan u bolnici, kao i lijekovi, boce kiseonika, skupi“.

“Da ne pričam o 2021., kada moramo da se podignemo brže od ostalih”, rekla je ona.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Upitana zašto se donose iste mjere za Beograd, koji ima najviše zaraženih, kao i za neke druge gradove, koji imaju daleko manji broj, i zašto se Srbija ne podijeli po zonama, kao što je to Italija uradila, Brnabić je podsjetila da se to pokušalo u julu i avgustu.

“To je bila moja ideja, koja je bila prilično glupa, jer nisam razumjela tada da u Srbiji, kada zatvorite jedan grad, svi odu u drugi. Kada zatvorite kafiće i klubove u jednom, gdje imate lošu situaciju, onda ljudi idu u neki drugi grad”, objasnila je ona, uz konstataciju da se time prouzrokuje samo da se zaraza širi brže u nekom mjestu gde je bilo mirnije.

Također je naglasila da je “glupo i neproduktivno preslikavanje mjera iz jedne zemlje na drugu, ne uzimajući u obzir cijeli kontekst“.

“To je bila moja greška”, kazala je Brnabić.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Vatreni poraženi u Švedskoj

POMIŠLJAO SAM DA ODUSTANEM I PLAŠIO SE DA NE ZALUTAM: Dado Polumenta sreću je našao pored nje, a EMOTIVNE RIJEČI će vas RASPLAKATI!