in

Sitnica koja pomaže u borbi protiv virusa, a često je zaboravljamo – Virus korona

Slatka-Tajna.Eu

I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakše aerosoli mogu lebdjeti duže i tako se širiti u zatvorenim prostorijama.

Svi već znamo koje su tri najvažnije mjere za odbranu od virusa korona – maska za lice, fizička udaljenost i pranje ruku, ali s dolaskom hladnijeg vremena i češćim boravkom u zatvorenim prostorima treba dodati i četvrtu – svjež vazduh.

Slabo provjetrene prostorije povećavaju mogućnost prenosa virusa pomoću aerosoli, čestica koje “lebde” u vazduhu, objašnjava direktor odjeljenja za infektivne bolesti na medicinskom fakultetu u Rostocku dr Emil Reisinger.

“Uz kapljično širenje, mnogo manje aerosoli smatraju se glavnim putem transmisije korona virusa, ali u manjoj mjeri”, kaže Reisinger.

I dok kapljice relativno brzo padnu na pod, lakše aerosoli mogu da lebde duže i tako da se šire u zatvorenim prostorijama. Tome je najlakše doskočiti povremenim otvaranjem prozora. Strahovi da ćete se pritom prehladiti neutemeljeni su, tvrde medicinski profesionalci.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Provjetravanje prostorije na nekoliko minuta jedva da promijeni temperaturu u prostoriji, napominje Reisinger. Predmeti u prostoriji i zidovi zadržavaju temperaturu i otpustiće sačuvanu toplotu.

Njemački stručnjaci preporučuju da se kancelarijske prostorije provjetravaju svakih sat vremena po 20 minuta. Ako u prostoriji sjedi manje ljudi dovoljno je i deset minuta.

(Novosti.rs)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

“Nećemo dozvoliti da mafija upravlja izborima”

SLOBODA I VOJIN POKAZALI DETALJE SVOG DOMA: Mjesto za uživanje i opuštanje!