in

HRT: Svjetski je dan siromaha

Slatka-Tajna.Eu

Svjetski je dan siromaha. Obilježava se četvrtu godinu, ovaj put pod geslom “Pruži svoju ruku siromahu”.

Ovaj nas dan upućuje na bliskost, solidarnost i ljubav – istaknuo je papa Franjo u svojoj poslanici – osobito u doba pandemije kada smo fizički sve udaljeniji jedni od drugih. Ipak, siromasima se ni u ovo vrijeme ne prestaje pružati ruka, ističe Papa, a potvrđuju Riječani dobra srca.

Marija i Petar prijatelji su iz školskih dana. Ona svaki svoj slobodni trenutak posvećuje potrebitima, a on se našao na margini društva.

– Ja sam u “Ruže sv. Franje” došao kao bolestan čovjek, završio sam na ulici, tu sam se oporavio i putem Uličnih svjetiljki omogućilo mi se, da se koliko toliko vratim u normalan život, govori Petar Jurlina, bivši korisnik Utočišta “Ruže sv. Franje”

Časopis Ulične svjetiljke pokrenute su u Rijeci, a danas izlaze i u  Osijeku, Varaždinu, Zagrebu i Puli. Cijena im je 8 kuna, polovina iznosa ide prodavaču, ostatak za daljnji tisak. Uz prihvatilište u kojem je Petar ponovno stao na svoje noge – u Rijeci postoje još dva – Oaza i Kuća utočišta.

– Jedan čovjek kojeg mi nađemo nam je povjeren i jedan je dosta, a kamoli kad imamo njih 20, 30, 50 i kada znamo da ih ima na ulici više od sto, to je pokazatelj o čemu se radi, naglašava sestra Veronika Mila Popić, voditeljica Kuće utočišta.

Mnogima je od pomoći i Socijalna samoposluga – “Kruh sv. Elizabete”. Osim u Rijeci, postoji i u Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru i Karlovcu, a počiva na volji i trudu dobrih ljudi i volontera.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Nije mi teško ni nedjeljom ni drugim danom, tu smo da jedni drugima pomognemo, govori Mira Ajdinović, volonterka.

Mira i u osmom desetljeću života nesebično pomaže, a danas prodaje adventske vijence koje su izradili beskućnici.

– Puno je ljubavi i truda uloženo u izradu tih vjenčića i sve je to urodilo dobrim financijskim rezultatom, rekla je Marija Mioč, Franjevački svjetovni red.

Potrebnim za daljnju pomoć. Pogotovo kad se nad grad nadvije hladna zimska noć – u kojoj je previše onih koji traže ruku spasa.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pfizer će od vakcine protiv COVID-a zaraditi 14 milijardi dolara?

PREKO NOĆI JE POSTALA SLAVNA: Pogledajte kako danas izgleda Suzan Bojl