in

HRT: Koronavirus – crni rekordi, strože mjere

U svijetu je koronavirusom zaraženo gotovo 54 milijuna ljudi. Preminulih je više od milijun 300 tisuća. Mnoge europske zemlje ne uspijevaju zaustaviti širenje virusa. Uvode se strože mjere. Raste i pritisak na bolničke sustave, osobito na jedinice intenzivne skrbi.

➡️ Strože mjere u Austriji, zatvaraju se trgovine i škole 
➡️ U Italiji i Britaniji pad novozaraženih, u Francuskoj rast 
➡️ Slovenija: Više od 1700 zaraza i čak 41 preminuli
➡️ U BiH gotovo 1300 zaraženih, 49 umrlih, među njima i bivši premijer

Rusija ima najviše zaraženih u Europi, čak milijun i 900 tisuća ljudi. U Moskvi su nastupile strožije mjere. Od  23 sata do 6 ujutro zatvaraju se restorani, barovi i noćni klubovi, a tako će biti do sredine siječnja.

Italija se suočava s velikom stopom infekcije. U jednom danu zabilježena je 41.000 novozaraženih. Bolnice u Kampaniji i  Lombardiji su pod pritiskom.

Stefano Paglia, liječnik na hitnom prijmu u Lodi ističe da je razlika u tome što je u prvom valu postojala nada da će se širenje zaraze zaustaviti. Dodaje da se u drugom valu zna o neodrživoj situaciji te da su sada odjeli intenzivne skrbi prepuni Covid pacijenata.

Njemačka bilježi  23.000 novih slučajeva. Kancelarka Angela Merkel očekuje da će drugi val biti gori od prvoga.

–  Kao što je bio slučaj sa španjolskom gripom, sada moramo očekivati da će drugi val biti ozbiljniji od prvog. To se događa u  zimskim mjesecima. Iako postoje dobre vijesti o cjepivima, to neće imati većeg utjecaja ove zime. Stoga moramo nastaviti s mjerama, izjavila je Merkel.

Zbog nekontroliranog rasta broja zaraženih, Austrija od utorka uvodi „lockdown”. Zatvorit će se sve trgovine, osim onih za osnovne životne potrebe. Nastava će se odvijati na daljinu za sve škole.

I Grčka uvodi nove restrikcije zbog porasta broja zaraženih i umrlih. Od ponedjeljka  se na dva tjedna zatvaraju vrtići i osnovne škole.

Vassilis Kikilias, grčki ministar zdravstva, napominje da je zatvaranje osnovnih škola bilo je posljednje što su željeli učiniti i da takva mjera upravo pokazuje koliko je situacija ozbiljna. U Grčkoj je od početka pandemije ukupno zaraženo gotovo 70.000 ljudi. Od posljedica Covida-19 umrlo ih je 1.000.

Komentariši

Written by Redakcija

ŽELJKO ŠAŠIĆ: Brak mi je bio tamnica

Državni službenik 2! Finalna 12. epizoda: Gde je Lidija? (VIDEO) – Film – Region – Vesti – Svet Plus