in

Erdogan traži pregovore o dvije zasebne države na CipruTurski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je u nedjelju tijekom posjeta samoproglašenoj Turskoj Republici Sjeverni Cipar na pregovore o “dvije zasebne države” na Cipru, odbacujući ujedinjenje otoka kao rješenje ciparskog pitanja.

“Postoje dva naroda i dvije odvojene države na Cipru. Potrebni su pregovori kako bi se došlo do rješenja koje bi se baziralo na dvije zasebne države”, rekao je u govoru u sjevernom dijelu Cipra kamo je stigao ranije tijekom dana.

Zadnji pregovori o miru između ciparskih Grka i ciparskih Turaka 2017. pod pokroviteljstvom UN-a a na temelju ideje o ujedinjenju otoka propali su. Erdogan smatra da su planovi o ujedinjenju prošlost.

Turski se predsjednik sastao s novoizabranim čelnikom samoproglašenog Sjevernog Cipra Ersinom Tatarom.

Tatar, bivši premijer, pobijedio je na predsjedničkim izborima prošli mjesec što znači da bi moglo doći do daljnjeg zaoštravanja odnosa s međunarodno priznatom vladom na Cipru.

Tatarov prethodnik podupirao je ujedinjenje, dok on nije za to.

Turska je jedina zemlja koja priznaje Sjeverni Cipar kao neovisnu državu.

Cipar se razdvojio nakon turske invazije 1974. koja je bila odgovor na državni udar kojim je Grčka željela pripojiti otok.

Erdogan je također rekao da Sjeverni Cipar i Turska više neće dopuštati “diplomatske igrice” oko međunarodnog pitanja prava na istraživanje resursa u istočnom Mediteranu.

Mir i stabilnost u regiji ne mogu biti postignuti ako Turska i Sjeverni Cipar ne dobiju pravedni dio teritorijalnih prava, smatra on.

Turska vlada ranije je rekla da će Erdogan i Tatar razgovarati o jačanju odnosa i stanju u istočnom Mediteranu, gdje se ove godine Turska sukobila s Ciprom, Grčkom i EU-om oko pitanja prava teritorijalnih voda.

EU je zaprijetila Turskoj da će joj sljedeći mjesec uvesti sankcije zbog ilegalnog istraživanja nafte i plina u moru.

Ciparski predsjednik Nicos Anastasiades okvalificirao je Erdoganov posjet “provokacijom” i politikom “svršenog čina” koju provodi Ankara i pokazuje na taj način da ne poštuje međunarodno pravo.

“Turska i njezin predsjednik potkopavaju perspektivu odgovarajućeg ozračja što traži glavni tajnik UN-a kako bi pokrenuo inicijativu prema rješavanju ciparskog pitanja”, rekao je Anastasiades u priopćenju uoči Erdoganova dolaska.

Grčka smatra da posjet predstavlja “izravno kršenje rezolucija” UN-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Interreg IPA programi za oživljavanje Parka prirode Hutovo blato

Karleuša ponizila Viki: Kletva je poželjeti nekom da izgleda kao ti!