in

Kantonalni inspektori prate poštivanje epidemioloških mjera na biračkim mjestima

Slatka-Tajna.Eu


Tokom sutrašnjeg izbornog dana timovi sanitarnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo pratiće izborni proces na Lokalnim izborima 2020. godine u uslovima epidemije COVID-a 19 na području svih devet općina Kantona.

Kako je saopćeno iz KUIP-a, u tom smislu ostvarena je saradnja i sa pripadnicima MUP-a KS koji će po službenoj dužnosti biti raspoređeni na biračkim mjestima, te u slučaju eventualnih nepridržavanja higijesnko-epidemioloških mjera o tome obavijestiti inspekcijske organe, kako bi pravovremeno poduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je donijela Instrukciju o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima epidemije COVID-a 19 kojom je propisano uređenje biračkog mjesta uz poštivanje preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Kako bi se osiguralo poštivanje propisane obavezne fizičke distance od najmanje 1,5 m i spriječila koncentracija većeg broja ljudi na biračkom mjestu, veoma je važno kontrolisati protok birača.

Članovi biračkog odbora, gdje je to moguće, dužni su osigurati ulazak birača na jedna, a izlazak na druga vrata.

Član biračkog odbora zadužen za kontrolu reda na biračkom mjestu dužan je osigurati da broj birača koji može ući na biračko mjesto u jednom trenutku, odgovara broju glasačkih kabina, dok je ispred ulaza na biračko mjesto potrebno osigurati dovoljno prostora kako bi birač koji izlazi bio najmanje 1,5 m udaljen od birača koji ulazi, i obrnuto, saopćeno je.

Birači koji u hodniku čekaju u redu za glasanje trebaju biti fizički distancirani jedan od drugog minimalno 1,5 metar, što je dužan osigurati za to zadužen član biračkog odbora, kao i učiniti dostupnim sredstvo za dezinfekciju, kako bi birači mogli izvršiti dezinfekciju ruku prije i nakon glasanja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Svi birači dužni su se pridržavati propisane fizičke distance, izbjegavati fizički kontakt i obavezno nositi zaštitne maske, osim prilikom utvrđivanja identiteta kada su je dužni skinuti, vodeći računa o propisanoj fizičkoj distanci, jer u suprotnom, prema Instrukciji CIK-a, neće moći biti evidentirani za glasanje.

Ispred ulaza na biračko mjesto, član biračkog odbora zadužen za kontrolu reda, dužan je beskontaktno izvršiti mjerenje tjelesne temperature birača, te ukoliko ustanovi da je povišena, dužan je birača uputiti u posebnu glasačku kabinu koja će nakon izvršenog glasanja biti detaljno dezinficirana i očišćena.

Povišenom tjelesnom temperaturom smatra se temperatura od najmanje 37,2 stepeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Novi problemi za Dalića: Brozović pozitivan na koronu / Bljesak.info

Estradni penzioneri: Aida Terzić