in

Unatoč pandemiji dm stabilno posluje: ukupan promet u 2020. iznosi 199,6 miliona KM

Slatka-Tajna.Eu

Unatoč pandemiji Korona virusa koja je utjecala na ekonomiju mnogih zemalja u svijetu te usporila privredna kretanja i u našoj zemlji, kompanija dm drogerie markt u BiH i ove godine je, sa ostvarenim rastom od šest posto, potvrdila status drogerijskog lidera na našem tržištu. Brzim i kvalitetnim odgovorom na novonastale okolnosti dm je i u otežanim uslovima poslovanja, s ukupnim prometom od 199,6 miliona KM, uspješno završio poslovnu 2019/2020. godinu (oktobar 2019 – septembar 2020).

 „U svjetlu okolnosti izazvanih Korona virusom u protekloj poslovnoj godini donijeli smo niz mjera i odluka za očuvanje radnih mjesta i stabilnog poslovanja, gdje je odgovor na potrebe kupaca u što kraćem roku bio u fokusu našeg rada. U tome smo i uspjeli zahvaljujući požrtvovanosti naših zaposlenika, lojalnosti naših kupaca i kvalitetnim i fer odnosima s našim partnerima. U skladu s propisima učinili smo sve za zdravlje i dobrobit zaposlenika, adekvatno opremili sve dm prodavnice radi sigurnosti kupaca i zajedno s partnerima osigurali dovoljne količine traženih artikala. Pravovremenom reakcijom, iako nešto manje od planiranog, ostvarili smo pozitivan poslovni rezultat s rastom prometa od šest posto, otvorili pet novih prodavnica, zaposlili 49 radnika te investirali ukupno 6,1 milion maraka”, izjavio je Damir Šlosel, direktor dm-a u BiH.

U cilju zaštite zaposlenika i kupaca, već krajem februara kompanija dm formirala je tim za praćenje situacije uzrokovane pandemijom. U novoj organizaciji rada, u okviru protekle poslovne godine doneseno je niz odluka i mjera, koje se primjenjuju i danas. Sprovodi se rad u smjenama uz minimalan kontakt zaposlenika, vrši potpuna dezinfekcija radnog prostora, a za kupce je osigurana zaštita. Tako svi kupci koji u dm prodavnicu dođu bez zaštitne maske, od dm prodavača mogu zatražiti besplatnu, na raspolaganju su sredstva za dezinfekciju ruku i obuće, a tu su i oznake za održavanje distance. Na kasama se podstiče kartično plaćanje, a fizičkom pregradom dodatno je ograničen kontakt kupca i prodavača. Gdje to radno mjesto dozvoljava, potiče se rad od kuće. Zaposlenicima je sada na raspolaganju i online psihološka podrška, a dm je obezbijedio i nagradu za doprinos tokom pandemije u ukupnom iznosu od 440.000 KM, tj. do 400 KM po zaposleniku, u skladu sa definisanim kriterijima.

Ponuda prilagođena potražnji: obogaćen asortiman domaćih proizvoda

Aktuelna situacija dovela je i do promjene potrošačkih navika te je dm prilagodio asortiman svojim kupcima koji se sada više odlučuju za bio i proizvode za jačanje imuniteta, sredstva za ličnu higijenu i higijenu domaćinstva, proizvode za bebe i kućne ljubimce, a u manjoj mjeri za dekorativnu kozmetiku, make up i parfeme. Kako bi odgovorili na porast potražnje za dezinfekcijskim sredstvima, u saradnji s domaćim proizvođačima, koji su prenamijenili svoje proizvodne linije ili razvili nove proizvode, dm je obogatio ponudu domaćim proizvodima. Između ostalog, i zbog navedenoga je broj domaćih proizvoda u asortimanu porastao za 23,49 posto, a broj domaćih proizvođača s kojima dm sarađuje veći je za čak 40,35 posto.

Podrška domaćoj proizvodnji  nastavljena je i pokretanjem društveno odgovorne inicijative {ZAJEDNO} za bolje sutra, kojom će domaćim proizvođačima dm pomoći da svoje kvalitetne, još uvijek neetablirane i made in BiH proizvode lansiraju na tržište kroz lanac dm prodavnica. Na inicijativu su se prijavila 94 domaća proizvođača, a odabrani će biti poznati u januaru 2021. Kroz proces mentoringa, od januara do marta 2021. dm će zajedno s partnerom inicijative Startup Studiom Fondacije Mozaik proizvođačima pomoći u razvoju i unapređenju proizvoda.

Online narudžba odabranih proizvoda iz dm asortimana

 Prateći promjene kupovnih navika, gdje je prema istraživanju agencije Valicon došlo do značajnog rasta online kupovine robe široke potrošnje (22 posto rast u julu 2020), dm je u saradnji s partnerom „JP BH Pošta“ d.o.o. Sarajevo pokrenuo e-Shop. Novom uslugom za kupce omogućena je narudžba odabranih proizvoda iz dm asortimana na području cijele Bosne i Hercegovine čime je dm uspio dosegnuti do kupaca u mjestima u kojima još uvijek nema svoje prodavnice. U ponudi e-Shopa trenutno je 1.200 najtraženijih artikala, a plan za narednu poslovnu godinu je širenje ponude na 5.000 artikala.

Održivi razvoj i ekologija

U skladu sa zaštitom čovjekove okoline i održivog razvoja u martu dm je iz prodaje trajno povukao plastične vrećice, a kupcima, kao najbolje saveznike savjesne kupovine, ponudio veliki izbor različitih trajnih cekera. Ovim poslovnim potezom dm je postao prvi trgovački lanac u BiH koji je odlučio slijediti praksu Evropske unije i razvijenih zemalja. Realizacijom šest ekoloških projekata u Neumu, Mostaru, Trebinju, Lukavcu, Banjoj Luci i Bugojnu, ukupne vrijednosti od 30.000 KM, dm je podržao očuvanje, uređenje i zaštitu okoliša u ovim gradskim sredinama i njihovom okruženju.

Opredijeljenost za ekološku odgovornost dm je potvrdio i uvođenjem boksova za razdvajanje ambalažnog otpada u određenom broju dm prodavnica, čime je dalje omogućeno recikliranje ambalaže proizvoda kupljenih u dm-u.

Podrška društvu u borbi protiv Korona virusa i ulaganja u zajednicu

Kao vid podrške u sprečavanju širenja zaraze Korona virusom u proteklom periodu dm je na adrese 14  javnih i državnih ustanova u BiH donirao sredstva za dezinfekciju, maske i rukavice, higijenske i druge potrepštine, ukupne vrijednosti 21.099 KM.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

dm je rad zdravstvenih institucija podržao i donacijom dva respiratora – anesteziološka ventilatora Primus, njemačkog proizvođača Dräger, s pratećom opremom ukupne vrijednosti 36.600 eura, za čije korištenje su zdravstveni radnici u BiH certificirani. Respiratori su donirani Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje je na osnovu preporuka entitetskih ministarstava i potreba medicinskih ustanova, donaciju preusmjerilo Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci i Kantonalnoj bolnici u Travniku.

Kampanjom Feel Good majice u saradnji s portalom Bonjour.ba, dm je pomogao stručno usavršavanje domaćih poduzetnica, a kao ekskluzivni sponzor SFF-a, podržao je održavanje ove prestižne filmske smotre u nešto drugačijim okolnostima. Ukupna ulaganja u društveno odgovorno poslovanje iznosila su 160.072 KM.

Planovi za novu poslovnu godinu

Kompanija dm, koja se protekle poslovne godine našla na listi najznačajnijih investitora u našoj zemlji te se u okviru projekta „100 najvećih u BiH“ plasirala na prvo mjesto po prihodu u svojoj djelatnosti, naredne godine obilježit će značajan jubilej – 15 godina poslovanja u BiH. Planirane su investicije u vrijednosti od 7,7 miliona KM koje podrazumijevaju i širenje prodajne mreže, koja bi do septembra 2021. trebala da obuhvata 83 dm prodavnice. Osim toga, u strategiji nastupa na tržištu i razvoja planirano je unapređenje radnih procesa kroz digitalizaciju, ulaganje u razvoj zaposlenika, obogaćivanje ponude i svakako ulaganje u zajednicu kroz različite društveno odgovorne inicijative.

 

 

 

 

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Pravilnik za glasanje COVID-19 pacijenata na izborima u BiH

Euro 2020: Srbima više sreće drugi put; Slovaci četvrti putnik / Bljesak.info