in

Održan prvi online Kladanj meetUp: “Sitnim koracima do rješenja”

Vrlo emotivno je bilo na prvom online „Kladanj meetUp-u“ upriličenom na ideju naše Kladanjke Dalide Karabdić, održanog šestog oktobra tekuće godine.

Naime, brojni bh. iseljenici porijeklom iz Kladnja, nastanjeni po mnogim zemljama Evrope, ali i Sjedinjenih Američkih Država rado su se odazvali sastanku koji je upriličen putem Zoom aplikacije.

Oduševljeni idejom, misijom i vizijom i-platforme, naši prijatelji porijeklom iz ovog malog gradića smještenog na sjeveroistoku Bosne, zahvaljujući uvodnoj prezentaciji Izvršnog direktora i-platforme Nikole Burića upoznati su i sa realiziranim projektima naše organizacije stoga su, uvidjevši potencijal, i sami odlučili, širenjem znanja i iskustva, ali i nesebičnim dijeljenjem ideja,  dati svoj doprinos budućim projektima.

Zajedničkim snagama do rješenja

Svjesni problema s kojima se, kao i većina bosanskohercegovačkih lokalnih zajednica suočava i sam Kladanj, ovaj inicijalni sastanak poslužio je i kao zvijezda vodilja budućih aktivnosti, stoga su sudionici sastanka odlučili zajedničkim snagama pokušati biti dijelom rješenja.

Polaznici „Dječijeg obdaništa Edina Čamdžić“ u Kladnju, usljed nepostojanja dijela sredstava za rekonstrukciju, trenutno se suočavaju s gorućim problemom – nedostatkom centralnog grijanja, zbog čega je ubuduće neizvjestan i boravak mališana u ovoj ustanovi. U želji da se riješi ovaj, kao i drugi problemi navedene lokalne zajednice, sudionici prvog „Kladanj meetUp-a“ , tvrde, vrlo rado će pomoći svojim sugrađanima.

„Krećemo sitnim koracima. Trenutno smo fokusirani na male projekte, a ukoliko uradimo dobru stvar na mikroplanu, zasigurno ćemo pružiti veliku šansu djeci Kladnja“, poručeno je, između ostalog, ovom prilikom.

Planirane aktivnosti

Sprovođenje edukacija, ekonomsko osnaživanje žena, rodna ravnopravnost, zdravo starenje, podrška djeci s posebnim potrebama, biciklizam i košarka, škola skijanja, radio amateri, medijsko opismenjavanje, ulaganje u eko turizam, planinarenje, te razmjena učenika samo su neke od potencijalnih budućih aktivnosti u ovom bh. gradiću.

A da bi sve proticalo u najboljem redu, ali i da bi izrečene ideje i zamisli u konačnici zaista i zaživjele, predstavnici i-platforme i kladanjska dijaspora održavat će sastanke svaki mjesec, na obostrano zadovoljstvo.

Preuzeto: i-platform.ch


Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Ove subote u HP Show-u: Nihad Alibegović, Jasmin Burek & Mirza Balić

“Azra” vas daruje, požurite po svoj primjerak, jer Bruno banani Daring Woman može biti vaš!