in

NAPRAVI PLAVI KRUG – Svjetski je dan dijabetesa

Slatka-Tajna.Eu

Dijabetes je hronično oboljenje koje sa sobom nosi niz zdravstvenih komplikacija ukoliko se blagovremeno ne prepozna, ne tretira i ne drži pod kontrolom. Prema dostupnim epidemiološkim procjenama u Bosni i Hercegovni od dijabetesa boluje 399 hiljada osoba, a u svijetu odavno ima obilježja pandemije.

Simbol Svjetskog dana dijabetesa, koji se obilježava svakog 14. novembra je plavi krug, koji je kao simbol ustanovljen 2006. godine, a krug je odabran upravo da bi bio drugačiji od ostalih kampanja, jer je i dijabetes sam po sebi drugačije i specifično stanje.

Krug je odabran kao element koji se često pojavljuje u prirodi, a u različitim kulturama simbolizuje život i zdravlje i simbolizuje jedinstvo. Plava boja kruga oslikava boju neba i zastave Ujedinjenih nacija koje same po sebi simbolizuju jedinstvo između nacija i ujedinjuje vlade iz cijelog svijeta u borbi protiv dijabetesa .

Pozivamo vas da preuzmete aplikaciju sa AppStore ili GooglePlay pod nazivom „World diabetes day“, te fotografije sa elementima plavog kruga podijelite na svojim društvenim mrežama, kao vid podrške osobama sa dijabetesom i znak solidarnosti sa svim izazovima sa kojima se susreću.

Stanovnici Sarajeva i Banja Luke imaju priliku napraviti plavi krug u tramvaju i autobusu u kojem se mogu dodatno educirati o dijabetesu putem informativnih letaka, te napraviti plavi krug vožnjom uz pridržavanje svih propisanih mjera zaštite od širenja koronavirusa.

Osobe sa dijabetesom imaju dva do četiri puta veći rizik za srčani ili moždani udar; svakih osam sekundi u svijetu neko umre zbog dijabetesa i komplikacija, dok svakih pet minuta neko sa dijabetesom doživi srčani udar. Svakih 30 sekundi nekome u svijetu bude amputirana noga zbog dijabetičkih komplikacija.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kako bi se prepoznao na vrijeme, potrebno je obratiti pažnju na rane simptome dijabetesa koji uključuju povećana žeđ i učestalost mokrenja, povećana glad, umor, zamagljen vid, neobjašnjiv gubitak tjelesne težine, svrbež, sporo zarastanje manjih rana te trnci u rukama i nogama.

Ukoliko primjetite ove simptome obavezno se posavjetujte sa svojim ljekarom porodične medicine ili farmaceutom. Promjenama životnog stila i ranom intervencijom, dijabetes tip 2 se može spriječiti i liječiti, stoga – mijenjajmo dijabetes.

 

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Predsjednik Fudbalskog saveza Bolivije uhapšen na poluvremenu

BUDIM SE S OSMIJEHOM IAKO SAM SPAVAO POLA SATA: Maid Hećimović sve raznježio