in

NAKON IZVJEŠTAJA O EFIKASNOSTI VAKCINE COVID 19: Generalni direktor Albert Bourla rasprodao je 60 posto svojih akcija u proizvođaču lijekova Pfizer onog dana kada je cijena akcija dostigla vrhunac

Slatka-Tajna.Eu

Pfizer je u ponedjeljak branio prodaju 132.508 dionica svog izvršnog direktora po približno vrhovnoj vrijednosti, tvrdeći u izjavi u srijedu da je trgovina uspostavljena još u avgustu kao „dio ličnog finansijskog planiranja dr Bourla“ u skladu sa unaprijed utvrđenim planom koji omogućava „glavnim akcionarima i insajderima korporacija koje kotiraju na berzi da trguju unaprijed određenim brojem akcija u unaprijed određeno vrijeme“.

Akcije su prodate po cijeni od 41,94 dolara po akciji, blizu vrhunca svoje vrijednosti u ponedeljak, što je Bourlau donijelo 5,6 miliona dolara.

Cijena akcije popela se na 41,99 dolara, podstaknuta izvještajem od ponedjeljka da je Pfizerova vakcina efikasna 90 posto protiv novog koronavirusa, prije nego što je pala – od završetka trgovanja u srijedu, ona iznosi 38,50 dolara.

Ali Bourla nije jedini izvršni direktor kompanije Pfizer koji sumnjivo unovčava vijesti o vakcinama. Izvršna potpredsjednica i glavna službenica za korporativne poslove Sally Susman zaradila je 1,8 miliona dolara od prodaje 43.000 akcija u kompaniji.

Tvrdnja kompanije da je Bourlaova prodaja unaprijed dogovorena vjerovatno će podstaći teorije zavjere kako je Pfizer namjerno čekao do poslije američkih izbora prošle nedjelje kako bi objavio pozitivne vijesti. Sin predsjednika Donalda Trumpa, Donald Trump mlađi, sarkastično je objavio da je tajming bio „prilično nevjerovatan“ nakon što je kompanija u ponedjeljak objavila rezultate, ističući „uopšte ništa nevaljalo u vezi sa tim vremenom?“

S obzirom na to da je značajna manjina Amerikanaca otvoreno zagovarala uzimanje vakcine povezane sa Trumpovom administracijom, Pfizer je pokušao da se distancira od Operacije Warp Speed, napora administracije da razvije vakcinu protiv Covida-19. Pfizerova šefica istraživanja i razvoja vakcina Kathrin Jansen tvrdila je u nedjelju da „nikada nismo bili dio Warp Speeda“, negirajući da je kompanija uzela novac od vlade SAD „ili od bilo koga“. Ali firma je u julu od američke vlade dobila 1,95 milijardi dolara, po bilo kojoj procjeni znatnog iznosa i teško je zamisliti da rukovodioci kompanije to zaboravljaju.

Bourla bi teško mogao biti prvi izvršni direktor kompanije Big Pharma koji je unovčio povoljne vijesti o vakcini koja završava pandemiju. Višestruki izvršni direktori konkurentske Moderne potrošili su ukupno 90 miliona dolara na zalihe nakon što su objavom pozitivnih rezultata iz faze I kliničkih ispitivanja sopstvene vakcine protiv koronavirusa cijene akcija skočile za 30 posto na najviši nivo. Pažljiviji uvid u te rezultate odagnao je veliki dio entuzijazma, ali ne prije nego što su profitirali finansijski direktor Lorence Kim i glavni medicinski službenik Tal Zaks. Generalni direktor Moderne Stephane Bancel i predsjednik Stephen Hoge takođe su prodali velike količine akcija, navodeći da pozivaju na istraga o insajderskoj trgovini. I Moderna je branila svoje rukovodioce tvrdeći da je prodaja akcija dogovorena.

Takva praksa mogla bi se vratiti da ujede šefa Operacije Warp Speed, bivšeg šefa Glaxo Smith Kline vakcine Moncefa Slaouija. Član upravnog odbora Moderne, Slaoui, je bio prisiljen da u maju proda 10 miliona dolara zaliha kompanije nakon negodovanja zbog očiglednog sukoba interesa njegovog nadgledanja „trke vakcina“ sa značajnom sumom novca koji je uložio na jednog konkurenta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Mnoga pitanja ostaju bez odgovora o Pfizerovoj vakcini prije očekivanih napora da se traži hitno odobrenje FDA. Kompanija nije objavila informacije o neželjenim efektima ili bezbjednosti uopšte, i zaista nije objavila mnogo informacija izvan svoje tvrdnje da je bilo manje simptomatskih slučajeva Covida-19 među učesnicima kliničkog ispitivanja koji su primili vakcinu nego kod onih koji su primili placebo.

Bourla je obećao da će podaci biti objavljeni „u narednim nedjeljama“.

U međuvremenu, 49 posto Amerikanaca izjavilo je da vjerovatno ili definitivno neće primiti vakcinu usljed zabrinutosti zbog njene politizacije ili uvođenja bez adekvatnih sigurnosnih ispitivanja. Ako bude odobrena, Pfizerova vakcina bi bila prva mRNK vakcina koja se ikada pojavila na tržištu – još jedan faktor koji doprinosi popularnom kolebanju.

 

(TBT, Mediji)

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

SMIJEŠNO Dragan Čović Nema šta nema

Finska svladala svjetske prvake; Remi Nizozemske i Španjolske / Bljesak.info