in

SAD namjerava uvesti dodatne sankcije za Sjeverni tok 2

Slatka-Tajna.Eu
Prema toj agenciji, predstavnici američkog Zastupničkog doma i Senata dogovorili su uvrštenje amandmana o novim sankcijama u prijedlog zakona o proračunu za dza fiskalnu 2021. godinu, koji bi trebao biti usvojen do kraja ove kalendarske godine.

Novi zakon, kako se navodi, propisuje da se prethodno uvedene sankcije primjenjuju na sve aktivnosti polaganja cijevi i osiguranja. Bloomberg piše da se sankcije neće odnositi na Njemačku ili dužnosnike te zemlje.

Sjeverni tok 2 predviđa izgradnju dvije cijevi plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina godišnje od ruske obale preko Baltičkog mora do Njemačke. Projekt provodi firma Nord Stream 2 s jedinim dioničarom – Gazpromom. Evropski partneri – Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper i Wintershall, finansiraju projekt s ukupno 50 posto, odnosno do 950 miliona eura svaki.

Projektu se aktivno protive Sjedinjene Države koje promoviraju svoj ukapljeni prirodni plin u EU, kao i Ukrajina i niz evropskih zemalja. SAD je uvelo sankcije projektu u decembru 2019. godine, zahtijevajući od uključenih kompanije da odmah zaustave gradnju. U oktobru je SAD proširio sankcije na kompanije koje pružaju usluge, opremu ili sredstva za nadogradnju ili opremanje brodova na projektu.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Dara predstavila svog mladog dečka porodici: Pjevačica upoznala sina Kostu sa Tonijem!

OTKLONIMO DILEME: Krizni štab objavio novo pojašnjenje zabrane kretanja nakon 23 sata