in

Prva osoba s Dounovim sindromom koja je završila trku Ironman

Slatka-Tajna.Eu

Amerikanac Chris Nikich prva je osoba s Daunov sindromom koja je uspješno završila ekstremnu triatlonsku trku Ironman.

To znači da je preplivao četiri kilometra, biciklom prešao 180 kilometara i istrčao maraton od 42 kilometra. Sve to bez prekida u roku od 16 časova, 46 minuta i devet sekundi. Njegovo će postignuće, tek rijetkima dostupno, biti zabilježeno u Ginessovoj knjizi rekorda.

Život Chrisa Nikicha iz Floride uvijek je bio pun prepreka. S pet mjeseci operisao je srce. Prohodao je sa četiri godine, čvrstu hranu počeo je jesti s pet godina, a sa 17 je morao na četiri operacije uva. Ali Chris se nikada nije predavao, piše CNN.

“Postigao sam zacrtani cilj. Bez obzira na sve moje smjernice, on ostaje isti. Želim biti svaki dan bolji za jedan posto. Ja sam obavio posao, a anđeli su mi pomogli. Bog me njima okružio, mojom novom porodicom i prijateljima”, napisao je Chris na Instagramu.

Sada želi pomoći drugim ljudima s Dounovim sindromom prikupljanjem novca. Svoju prvu Ironman trku osvojio je u subotu, 7. novembra, u Panama sitiju.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“To što imam Daunov sindrom znači da moram raditi više nego drugi. Naučio sam raditi više i to mi je pomoglo da budem spreman za Ironmana. Ne koristim svoje stanje kao ispriku, nego radim napornije. Otac mi je rekao ‘Nikad ne sumnjaj u svoje snove”, kazao je Chris.

On je istrčao šest triatlona i jedan olimpijski maraton. Počeo se baviti triatlonom sa 16 godina, ali je dvije godine izgubio zbog operacije uha. Kad se vratio, nije mogao pretrčati ni 100 metara, da bi samo dvije godine kasnije svladao najzahtjevniji triatlon Ironman.

Od svoje devete godine trenira četiri sata dnevno. Nakon svake utrke grli navijače uz stazu, suparnike trkače i svoju porodicu.

(mreza-mira)


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Izašao sam iz bolnice, još sam u Beogradu

MARLENA MARLY JANJIĆ, MEDICINSKA SESTRA I MODEL: Željela sam raditi u policiji ili vojsci