in

Pčele sve gladnije, ovce sve deblje

Slatka-Tajna.Eu

Košnice na Pagu svake godine sve su praznije. S otočnog krša nestaje glavna medarska ljekovita biljka – kadulja ili slavulja, pa je je ugrožena stoljetna paška tradicija pčelarenja. Mjesto za zimovanje pčela na otoku Pagu pomno se bira.

➡️ Tko je ubio pčele?
➡️Košnice na krovovima grada su važne

– Jednostavno je ne možete staviti bilo gdje jer kad dođe udar od 200 km/h od košnica ne bi ostalo ništa da nisu u zaklonu, rekao je predsjednik Pčelarske udruge “Kadulja” – otok Pag Borislav Palčić.

Ove godine bila je suša, no nije samo suša prouzročila prinos meda pet puta manji od očekivanog. Polja kadulje nestaju zbog orkanskih bura i posolice u vrijeme cvatnje, zbog turističke izgradnje na medonosnom paškom kršu i zbog berača ljekovitog bilja i ekstenzivnog stočarstva.

– Ako se ovako nastavi još koju godinu da se ne regulira prekomjerna ispaša onda će to biti čavao u lijes pčelarstva na otoku. Pčele su sve gladnije, a ovce sve deblje, rekao je Palčić.

– Nekad su čobani čistili ogradice na način da nisu palili nego su kidali i onda je ispod sobine raslo sve, a sad ovako kad ona zaraste ispod nje nema ništa, rekao je tajnik Pčelarske udruge “Kadulja” – otok Pag Dario Šupraha.

Nemaju velike koristi niti od potpora za pčelarenje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Dva stočara u Hrvatskoj, neću ih imenovati, imaju veće poticaje nego svi pčelari u RH zajedno, rekao je Šupraha.

– Ako ja moram potrošiti 10.000 kuna da mi ministarstvo vrati 2000 kuna onda to nije poticaj, smatra član Pčelarske udruge “Kadulja” – otok Pag Jure Fabijanić.

– Mi možemo o pčeli pričati kako je važna. UN ju je proglasio za najvažniju životinju na svijetu. Međutim kad se treba nešto za pčele napraviti, onda se ne događa ništa, kaže Palčić.

Vlasnici mnogih pčelarskih nagrada, članovi Udruge Kadulja, ponose se tradicijom ljekovitog meda od paške kadulje. S pravom smatraju kako je u odnosu na pašku buru, sol, sir i janjetinu – paški med nedovoljno brendiran, a njihov kaduljin, jedna je od najzdravijih namirnica, posebno djelotvorna u liječenju dišnih putova.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

ĐORĐE DAVID: Zbog rijalitija djevojčice žele da budu prostitutke i starlete

Na čelu OK BiH Kvesić, Rađo i Mučibabić