in

EU uvodi carine Sjedinjenim Državama zbog subvencija Boeingu

Slatka-Tajna.Eu
Države članice su se složile s uvođenjem protumjera jer Sjedinjene Države nisu ponudile osnovu za dogovorno rješenje, koje bi uključivalo trenutačno ukidanje američkih sankcija na uvoz EU-a zbog subvencija Airbusu.

Protumjere su donesene ne čekajući da novoizabrani američki predsjednik Joe Biden preuzme dužnost.

“Sve vrijeme jasno smo davali do znanja da želimo riješiti ovo dugotrajno pitanje. Nažalost, zbog nedostatka napretka sa SAD-om, nismo imali drugog izbora nego nametnuti ove protumjere. EU stoga izvršava svoja zakonska prava prema nedavnoj odluci WTO-a”, izjavio je izvršni potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

“Svjetska trgovinska organizacija (WTO) odobrila je 26. voktobra Eropskoj uniji uvođenje carina Sjedinjenim Državama zbog nelegalnih subvencija Boeingu.

Prošle je godine WTO odobrio Sjedinjenim Državama kompenzacijske carine zbog evropskih subvencija Airbusu na uvoz iz EU-a u vrijednosti 7,5 milijardi dolara. Washington je odmah uveo 25-postotne carine na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Evropske unije, uključujući Hrvatsku.

“Pozivamo SAD da pristanu na to da obje strane odmah odustanu od ukidanja postojećih protumjera, tako da to pitanje možemo brzo ostaviti iza sebe. Uklanjanje tih carina dobitna je kombinacija za obje strane, pogotovo s pandemijom koja razara naše ekonomije. Sada imamo priliku ponovno pokrenuti našu transatlantsku saradnju i zajednički raditi na zajedničkim ciljevima”, dodao je Dombrovskis.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Evropski proizvođač aviona Airbus i njegov američki konkurent Boeing vode spor oko subvencija još od 2004. godine. Američka administracija predsjednika Donalda Trumpa vodila je politiku sukobljavanja u trgovini s EU-om. Trump je najprije uveo carine na uvoz čelika i aluminija iz EU-a, a u više navrata je prijetio uvođenjem carina na njemačke automobile.

EU očekuje poboljšanje odnosa s novoizabranim predsjednikom Joeom Bidenom. Dombrovskis kaže da je EU spreman odmah ukinuti carine ako na to pristanu Amerikanci, koji dosad nisu pokazivali da žele ići u tom pravcu.

Kompenzacijske carine stupit će na snagu danas, a na popisu američkih proizvoda koji bi se mogli naći na udaru su traktori, batati, smrznuti narančin sok, duhan, kečap, kikiriki, losos itd.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

TOTALNA “CECIJADA”! Nada Topčagić žestoko potkačila “Ženu od sultana”!

Bivša supruga glazbene legende: “Njegov smrad bio je neizdrživ” / Bljesak.info