in

Direktor Kliničkog centra Kragujevac | N1 BA

Slatka-Tajna.Eu


Direktor Kliničkog centra Kragujevac Predrag Sazdanović izjavio je da su svi resursi upregnuti samo protiv COVID-19 i da su najveće žrtve, u prenesenom smislu, “non-COVID” pacijenti.

On je u emisiji “Upitnik” na Radio-televiziji Srbije (RTS) rekao da će se tek na kraju godine možda saznati koliko je hiljada pacijenata umrlo od cerebrovaskularnih i kardiovaskularnih oboljenja.

“Mi to sve radimo u KC ali u mnogo, mnogo manjem obimu. To konkretno znači da se povećavaju liste čekanja za interventnu kardiologiju, interventna neuroradiologija radi smanjenim kapacitetom, jednostavno ne možemo da postignemo. Nama je pola anesteziologije u COVID bolnici u ovom trenutku”, kazao je on.

Upozorio je na skok broja pacijenata sa “hroničnim nezaraznim bolestima” na kraju godine zbog toga što su nisu liječeni kako treba zato što nije bilo kapaciteta za to.

On je pozvao građane na odgovorno ponašanje u vrijeme epidemije, kako bi KC mogao da liječi i izliječi pacijente koji imaju “non-COVID” bolesti.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prema njegovim riječima u Kliničkom centru Kragujevac rađeno je nekoliko naučnih studija i ustanovljeno da zbog infekcije korona virusom dolazi do smanjenja volumena pluća koje traje jako dugo i oporavak je vrlo težak.

“Nisu samo pluća u pitanju, nego ovaj virus i na drugim organima pravi promjene. Imamo nekoliko pacijenata koji su nažalost izgubili život zbog promjena na bubregu iako su izašli iz pneumonije, ili su umrli od srca”, kazao je Sazdanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

HALID MUSLIMOVIC – Ispovijest: porodica , karijera, život

Sukob Đokovića i ATP zbog novca