in

Budžet EU-a: Dodatnih 16 milijardi eura za ključne programe

Slatka-Tajna.Eu
Pregovarači Evropskog parlamenta ističu da su uspjeli osigurati dodatnih 16 milijardi eura, od kojih će 15 milijardi biti namijenjeno za jačanje ključnih evropskih programa, a milijarda eura za rješavanje budućih kriza i potreba. Među ključne programe spadaju Obzor Evropa, istraživački program EU-a, zdravstveni program EU4Health, program razmjene studenata Erasmus+, itd.

Tih 16 milijardi eura doći će od naplate kazni koje Komisija određuje kompanijama zbog kršenja pravila o tržišnom natjecanju. Ta su se sredstva do sada uglavnom vraćala državama članicama.

“Najveći prioritet Evropskog parlamenta bio je povećati sredstva za ključne programe kojima je, prema dogovoru Evropskog vijeća iz jula, prijetilo rezanje sredstava, čime bi se ugrozile obveze i prioriteti EU-a, posebice Zeleni plan i digitalna agenda”, navodi Parlament.

Čelnici zemalja članica Evropske unije postigli su u julu politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti 1074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijarde bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova. Ukupno je to preko 1800 milijardi eura.

“Postigli smo politički dogovor o posljednjim detaljima sljedećeg dugoročnog proračuna EU-a. To je dobro uravnotežen dogovor, koji rješava pitanja koja je postavio Parlament, a istodobno poštuje smjernice Evropskog vijeća iz jula”, izjavio je njemački veleposlanik pri EU-u Michael Klauss, koji je u ime Vijeća vodio pregovore s Evropskim parlamentom.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sada treba različite dijelove dogovorenog paketa poslati zemljama članicama i Parlamentu na usvajanje.

“Pozdravljam današnji dogovor o planu za oporavak i VFO-u. Sada moramo dovršiti preostale korake do kraja godine. Građanima i preduzećima, teško pogođenim koronakrizom, pomoć je prijeko potrebna. Naš plan za oporavak pomoći će nam da izazov pandemije pretvorimo u priliku za oporavak kroz zelenu i digitalnu tranziciju”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Arapin na traci za trcanje …:D

NAKON BRAČNOG BRODOLOMA: Igor Kojić se posvetio vjeri