in

BioNTech najavljuje različite cijene cjepiva protiv korone

Slatka-Tajna.Eu
Farmaceutske kompanije utrkuju se s vremenom u razvoju cjepiva protiv covida 19, kojim se do početka ove sedmice zarazilo više od 50 miliona ljudi širom svijeta, a od posljedica zaraze umrlo je njih 1,2 miliona. BioNTech je u ponedjeljak s američkim partnerom Pfizerom objavio da je njihovo cjepivo protiv covida 19 “učinkovito više od 90 posto”, prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja.

Dvije kompanije izvijestile su da će do kraja mjeseca podnijeti američkom regulatoru zahtjev za registracijom cjepiva. Njegova cijena odražavat će finansijske rizike koje su preuzeli investitori u privatnom sektoru, istaknuo je pak na na internetskom skupu u organaciji Financial Timesa direktor strategije BioNTecha Ryan Richardson.

Iako je kompanija dobila potporu njemačke vlade, rizici koje su preuzeli privatni ulagači zaslužuju određenu finansijsku “nagradu” od prodaje budućeg cjepiva, smatra Richardson.

“Preuzeli smo značajan finansjski rizik. Pribavili smo novac na tržištu kapitala”, istaknuo je čelnik njemačke kompanije.

U septembru njemačko ministarstvo istraživanja i razvoja odobrilo je BioNTechu 375 miliona eura, uz uslov da ispune određene zahtjeve, uključujući ubrzani razvoj i proizvodnju cjepiva, podsjeća Reuters. Najavljuje i da će cijena cjepiva biti niža no što je na tržištu uobičajeno u takvim projektima.

„Težili smo uravnoteženom pristupu koji uvažava činjenicu da inovacije zahtijevaju kapital i ulaganje, pa planiramo odrediti cijenu cjepiva znatno nižu no što bi na tržištu bilo uobičajeno s obzirom na našu poziciju i sa ciljem široke dostupnosti u svijetu”, objasnio je Richardson.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Očekujem različite modele određivanja cijena u pojedinim dijelovima svijeta”, dodao je direktor njemačke kompanije, ne želeći ulaziti u pojedinosti. Istaknuo je takođe da je cilj dva partnera, isporučiti 1,3 milijarde doza u 2021., iziskivati znatno intenziviranje proizvodnje sve do druge polovine iduće godine.

Najavljuje “značajnu opskrbu” u prvoj polovini godine, dodajući ujedno da će povećavati proizvodnju tokom cijele 2021.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Europa prešla prag od 300 tisuća umrlih od Covida-19

Igokea u srijedu u Ligi šampiona dočekuje ekipu Turk Telekoma