in

Za poljoprivredne podsticaje u BPK mogu aplicirati i fizička lica 

Slatka-Tajna.Eu

U skladu sa Programom kantonalnih novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2020.godinu, Ministarstvo za privredu Bosanskopodrinjskog kantona Goražde objavilo  je javni poziv za podnošenje zahtjeva za korištenje sredstava u vidu novčanih podsticaja za animalnu, biljnu i gljivarsku proizvodnju, podsticaj zapošljavanju i edukaciji u sektoru poljoprivrede te unapređenje i razvoj poljoprivrednog sektora. Vrijednost Programa je 250.000 KM.

Prema riječima ministra Mensada Arnauta, cilj programa je pružanje podrške u stvaranju uslova za povećanje obima poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja, povećanje broja samoodrživih poljoprivrednih proizvođača i osiguranje stabilnijeg poljoprivrednog dohotka koji će omogućiti adekvatan životni standard poljoprivrednih proizvođača. Kada je riječ o podsticajima u animalnoj i  biljnoj proizvodnji gdje je obuhvaćeno i gljivarstvo javni poziv  je završen,  dok za ostale djelatnosti ostaje otvoren do 25.12.2020.godine.

“Jedna novina u odnosu na prethodni period jeste da na javni poziv mogu aplicirati osim registrovanih poljoprivrednih proizvođača i gazdinstava i fizička lica. Prateći iskustva zemalja iz regiona, cilj nam je da animiramo poljoprivredne proizvođače u ruralnom dijelu tako što ćemo izdvajati više sredstva za podsticaje poljoprivrednoj proizvodnji. S obzirom da smo u prethodnom periodu imali određeni broj korisnika, zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača koji su željeli da u svom posjedu imaju plasteničku proizvodnju ili da prošire te kapacitete, programom su izdvojena sredstva za nabavku plastenika i u narednom periodu planiramo  raspisati  javni poziv u skladu sa Zakonom o Javnim nabavkama, a realizacija zahtjeva vršiće se na osnovu bodovanja aplikacionog zahtjeva od strane komisije Ministarstva za privredu“, na današnjoj press konferenciji kazao je  Arnaut.

 

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Bugarska prijeti blokiranjem puta Sjeverne Makedonije prema EU-u

Zvezda poražena na gostovanju kod Himkija