in

AMFI: Mikrofinansijski sektor ima potencijal da bude važna poluga u oporavku privrede od posljedica pandemije COVID-19

Slatka-Tajna.Eu

U organizaciji Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI održan je webinar o temi Oktobar – mjesec mikrofinansiranja. U radu webinara učestvovao je veliki broj predstavnika mikrokreditnog sektora u BiH, regulatora, nadležnih institucija i međunarodnih organizacija.

„Digitalizacija je jedan od ključnih ciljeva razvoja mikrokreditnog sektora u BiH, ali  naša zemlja zaostaje u ovom segmentu te je upućen poziv nadležnim insititucijama da kreiraju i unaprijede zakonske i podzakonske akte koji utiču na digitalne procese. Konkretno, implementacijom elektronskog potpisa i digitalnom identifikacijom finansijski sektor u BiH bi unaprijedio, proširio i pojeftinio svoje usluge“, istaknula je Elma Zukić, predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH AMFI.

Sa webinara je upućen apel državnim organima da u svoje programe uključe ogroman neiskorišteni potencijal mikrokreditnog sektora, koji može biti partner državi u rješavanju jednog od gorućih problema društva kroz samozapošljavanje. Istaknuto je da mikrofinansijski sektor ima potencijal da bude važna poluga u oporavku privrede od posljedica pandemije COVID-19.

Mali poduzetnici i poljoprivrednici čine okosnicu privrede naše zemlje, a u najvećoj mjeri su klijenti mikrokreditnog sektora. Na webinaru je istaknuto da je i u ovom teškom periodu pandemije COVID-19, mikrokreditni sektor pokazao visoki nivo odgovornosti i profesionalizma, jer su gotovo sve mikrokreditne organizacije klijentima omogućile pristup širokoj paleti kvalitetnih mjera za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica.

Predstavnik IFC, Mirzet Ribić, član ekspertnog tima projekta “Mikrofinansije u BiH” kojeg provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke govorio je o potrebi zaštite potrošača, kao najranjivije populacije u BiH te u cilju što bržeg oporavka privrede pozvao sve  učesnike da u okviru svojih nadležnosti poduzmu potrebne mjere u zaštiti istih.

Irfan Nurkanović je u ime ABC TECH Group predstavio digitalnu transformaciju uz video demonstraciju „Digital onboarding“ kreditnog procesa te govorio o izazovima u njenoj primjeni u okviru bosanskohercegovačke regulative.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Održani webinari predstavljaju veliko finale niza aktivnosti koje su Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI i njegove članice proveli  tokom oktobra – mjeseca mikrofinansiranja. AMFI i članice mikrokreditnog sektora učestvovale su u ovogodišnjoj online Europe Microfinance Network konferenciji s ciljem fokusiranja na konkretne mjere oporavka mikrokreditnog sektora.

Obilježen je i Evropski dan mikrofinansiranja  pod motom „Prebroditi  oluju“, s ciljem podizanja svijesti o doprinosu mikrofinansiranja u borbi protiv nezaposlenosti i socijalne isključenosti. Sedmu godinu zaredom u saradnji sa MFC je provedena kampanja Borrow Wisly – Mudro do kredita, koja ima za cilj finansijsko educiranje klijenata.“ U toku Oktobra – mjeseca mikrofinansiranja uz podršku IFC realizirana je brošura “Odgovorno zaduživanje” sa ciljem povećanje finansijske pismenosti.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

PAO DOGOVOR: Za v.d. ministricu zdravstva Kantona Sarajevo imenovana Jasna Agić

Real ubjedljivo savladao Uesku na svom terenu