in

HRT: Koronavirus – najnovije informacije

Slatka-Tajna.Eu

U posljednja 24 sata zabilježeno je 828 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10919. Među njima su 864 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 65 pacijenata. Preminulo je 15 osoba.  Splitu je preminula 17-oodišnja djevojka koja je bila pozitivna na koronavirus.

➡️ U Zagrebu 558 novozaraženih osoba, moguća online nastava
➡️ Stožer: 828 novih slučajeva zaraze, preminulo 15 osoba
➡️ Premijer negativan na koronavirus
➡️ U susjednoj Sloveniji zabrana kretanja izvan općina prebivališta

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 17 godina. Osoba je bila pozitivna na COVID infekciju, priopćio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

U 11 sati ispred glavnog ulaza u Klinički bolnički centar Split (Firule) medijima će se obratiti prof. dr. Veselin Škrabić, predstojnik Klinike za dječje bolesti i doc. dr. Branka Polić, pročelnica zavoda za intezivnu predijatriju.

U Zagrebu je 558 novih slučajeva zaraze koronavirusom, doznajemo u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Od danas vrijedi novi model uzimanja brisa – građani na testiranje mogu doći samo uz najavu.  Narudžbe građana za testiranje na koronavirus primat će se isključivo putem online platforme, kojoj možete pristupiti ovdje.

Bris će se od ponedjeljka do subote uzimati od 10 do 14 sati, nedjeljom i blagdanom od 8 do 10. Od subote se u Zagrebu može testirati i na novoj lokaciji – istočnom parkiralištu Velesajma, svaki dan od 8 do 11 sati.

Epidemiološku situaciju u glavnom gradu komentirao je za emisiju Hrvatskog radija U mreži Prvog pročelnik zagrebačkog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč, rekavši da se za Grad Zagreb razmatra i online nastava.

Kako dosadašnje mjere nisu dale rezultate, Nacionalni stožer donio je nove, i to za cijelu zemlju. Trajat će 14 dana. Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba Vjekoslav Jeleč kazao je jutros za emisiju Hrvatskog radija U mreži Prvog da je u Zagrebu novozaraženo 558 osoba.

Koronavirus u Hrvatskoj

➡️ U Vukovarsko-srijemskoj županiji, u posljednja 24 sata je  51  nova pozitivna osoba na COVID-19 (11 osoba iz Vinkovaca, 5 iz Vukovara, 5 iz Županje, 5 iz Ilače, 4 iz Ivankova, 3 iz Gradišta, 2 iz Jarmine, 2 iz Rokovaca, 2 iz Tovarnika, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Borova, 1 iz Bošnjaka, 1 iz Bršadina, 1 iz Donjeg Novog Sela, 1 iz Markušice, 1 iz Pačetina, 1 iz Rajevog Sela, 1 iz Slakovaca, 1 iz Starih Jankovaca, 1 iz Tordinaca i 1 s boravištem izvan županije). Preminulih osoba nema.

➡️ Po podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, u posljednja 24 sata zabilježeno je novih 235 osoba zaraženih koronavirusom, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.

➡️ U Zadarskoj županiji u posljednja 24 sata je 20 novozaraženih koronavirusom, a uglavnom je riječ o obiteljskim kontaktima ranije oboljelih, dok je jedna osoba umrla, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

➡️ Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je 58 novozaraženih koronavirusom, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. Najveći broj zaraženih, njih 50, je s područja Bjelovara. Dvije novozaražene osobe su iz općine Kapela, a po jedna novozaražena osoba s područja Garešnice i Čazme te općina Rovišće, Veliki Grđevac,  Zrinski Topolovac i Nova Rača. U samoizolaciji se nalazi 956 osoba.

➡️ Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je 12 novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Među 12 novozaraženih šest osoba je s područja Petrinje, te po jednoj osobi s područja Siska, Popovače te općina Gvozd,  Sunja, Martinska Ves i Lekenik. Županijski stožer civilne zaštite ustrajno apelira na sve stanovnike županije da se dosljedno pridržavaju epidemioloških mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite.

➡️ Na području Primorsko-goranske županije u protekla 24 sata potvrđeno je 25 novooboljelih od Covida-19, a isto toliko osoba je i ozdravilo, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite. Tijekom proteklog dana testirano je 228 osoba. U ovom trenutku u Primorsko-goranskoj županiji je ukupno 544 oboljelih osoba od Covid-19, naveli su iz Epidemiološke  službe županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

➡️ U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 45 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su tri novozaražene osobe s područja županije. Kod jedne osobe radi se o uvezenom slučaju (boravak u Bosni i Hercegovini). Prilikom dolaska na hitni prijem u Opću bolnicu Pula radi drugih zdravstvenih tegoba, sukladno protokolu testirana je i potvrđena kao COVID-19 pozitivna jedna osoba. Epidemiološka obrada je u tijeku za jednu osobu. Izliječeno je 11 osoba.Trenutno je 204 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 649 osoba.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Maske su obvezne u svim zatvorenim prostorima, sportska natjecanja održavaju se bez gledatelja, zabranjuje se prodaja alkoholnih pića od ponoći do 6 ujutro. Poslodavcima se preporučuje uvođenje rada od kuće.

Javna okupljanja smiju trajati do 22 sata i na njima ne može biti više od 50 osoba. Na svadbama i pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti najviše 30, a na privatnim okupljanjima do 15 ljudi.

U Hrvatskoj iz dana u dan novi su rekordni brojevi novozaraženih,  prema jučerašnjim podacima 2.421. Osam je osoba preminulo. Aktivnih je slučajeva 11.144, u bolnicama se liječi 825 pacijenata, na respiratoru ih je 58. U samoizolaciji je 28.177 osoba, a u cijeloj zemlji raste broj težih bolesnika.

S porastom broja zaraženih, raste i broj oboljelih dužnosnika. Iz Vlade su potvrdili da je na koronavirus pozitivna i ministrica turizma Nikolina Brnjac, a zbog njezina sudjelovanja na sastanku u Vladi, mjera samoizolacije izrečena je ministru rada Josipu Aladroviću i gospodarstva Tomislavu Ćoriću, koji su sjedili pokraj nje. Na koronavirus je pozitivan i ličko-senjski župan Darko Milinović

I Zagreb je oborio rekord s jučerašnjih 976 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević je popunjena. Zbog sve veće opterećenosti zdravstvenog sustava, aktiviraju se i tercijarni centri za prihvat oboljelih.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako će povećati smještajne kapacitete u KB Dubrava, ali donijeli su i odluku o mobilizaciji Arene kao tercijarnog centra.

U Osječko-baranjskoj županiji jučer su zabilježena 163 nova slučaja zaraze, a svaka treća testirana osoba bila je pozitivna. Najviše zabrinjava da je u osječkoj bolnici na respiratoru 16 pacijenata – više od četvrtine od ukupno 58 oboljelih na respiratoru u cijeloj zemlji.

– Taj broj bolesnika na respiratoru je glavni pokazatelj sve lošije epidemiološke situacije. Nama ne trebaju brojke. Naravno da ih mi pratimo ali nama ne trebaju brojke koje se svakodnevno objavljuju da bismo mi znali da je situacija sve teža, poručio je u nedjelju Krunoslav Šego, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek.

Novo žarište infekcije u Šibensko-kninskoj županiji je Dom za starije i nemoćne osobe. Virus je u dom ušao preko zaposlenice 13. listopada, a dosad je pozitivna trećina od 290 korisnika, te 20-ak djelatnika.

– Većina onih u domu je s blažim simptomima i što je jako važno, nekima od njih za 2-3 dana prestaje ono razdoblje od 14 dana, tako da možemo očekivati da oni nakon nekoliko dana više neće biti prijenosnici, rekao je Nikola Blažević, načelnik stožera CZ Šibensko-kninske županije.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika smatra da Nacionalni stožer i Ministarstvo zdravstva nakon više od pola godine i dalje nemaju jasnu strategiju za ovu ugrozu. Kažu da preporuke nisu dovoljne jer nisu dale rezultate i umjesto toga očekuju restriktivnije mjere. Iz HUBOL-a su također pozvali sve liječnike u Saboru i ostalim tijelima državne vlasti  da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i vrate se liječenju bolesnih ljudi.

– Niti jedna država u svijetu nije sada u raskošnoj situaciji s medicinskim osobljem, I nažalost, ako jedan po jedan otpadaju, dragocjeno je kada se vrate u sustav. Mi očekujemo od naših kolega da se sjete da su prije svega liječnici. Za političke funkcije sigurna sam da će se naći adekvatne zamjene, a za liječničke funkcije bojim se da nema adekvatnih zamjena, osim onih liječničkih. Nije to nikakva prozivka, to je jednostavno apel za pomoć jer u ovom trenutku nam je svaki kolega vitalno važan jer može značiti nečiji život ili smrt, rekla je Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Koronavirus u svijetu

Zbog velikog porasta broja zaraženih koronavirusom Slovenija zaoštrava već postojeće mjere. Sutra na snagu stupa zabrana kretanja izvan općina prebivališta. Opširnije


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Jedva su mi spasili jezik, imam krvarenje u mozgu

Raiffeisen banka opremila tri RAIFFEISEN LAB školska kabineta