in

ČERKEZ NAJAVIO NOVE MJERE, SITUACIJA SE POGORŠALA: ‘Moramo svi biti zajedno, NIJE VRIJEME ZA PANIKU, maske su obavezne, sve bolnice moraju…’

Slatka-Tajna.Eu

[{“img”:”/img/vijesti/2020/10/cerkez_1_1.jpg”,”full”:”/img/vijesti/2020/10/cerkez_1_1.jpg”,”caption”:”Foto: Slobodna Bosna/A.K.”,”bg”:”4c5474″}]

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez kazao je danas da će nove mjere u Federaciji BiH trajati 14 dana.

– Situacija se značajno pogoršala. Incidenca je duplo veća u odnosu na prošlu sedmicu. Maske su obavezne na otvorenom na teritoriji cijele Federacije – kazao je Čerkez.

Istaknuo je da se obustavljaju hladni programi te je naglasio da sve bolnice u FBiH moraju da stave na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta.

– Naredili smo da sve bolnice u FBiH stave na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta i imaju vremena 72 sata da nas izvijeste o tome. Tražimo aktiviranje svih akreditovanih laboratorija na području FBiH, da neodložno sklope ugovore i da počnu testiranje u svim laboratorijima koji su certificirani – kazao je.

Istaknuo je da se uvode novi antigenski testovi, odnosno mogućnost antigenskih testova, piše Hayat.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Ima tačna procedura kada se rade ovi testovi, to je kada je PCR nedostupan i kada je potrebno brže završiti. To je definirano tačno. Testiranja se na ovaj način mogu isključivo provoditi u javnozdravstvenim ustanovama – poručio je Čerkez.

Upozorio je, također, da će svi kapaciteti, ukoliko se nastavi ovakav trend zaraženih, biti popunjeni do kraja novembra.

– U ovom trenutku moramo svi biti zajedno, nije vrijeme za paniku, vrijeme je za ozbiljno ponašanje. Očekujemo maksimalnu odgovornost od svih poslodavaca i očekujemo da kroz ovaj period zajedno prođemo, štiteći jedni druge – zaključio je Čerkez.

loading…


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kanga se oporavio od korona virusa

Prijava planirane poljoprivredne proizvodnje u Kantonu 10