in

To nije prozivka već apel za pomoć

Slatka-Tajna.Eu

Nakon što je ministar zdravstva pozvao umirovljene liječnike da pomognu epidemijom iscrpljenim kolegama u sustavu, Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) pozvala je sve liječnike u Hrvatskom saboru i ostalim tijelima državne vlasti da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i vrate se liječenju bolesnih ljudi.

➡️ Zastupnici – liječnici o HUBOL-ovu pozivu da se sjete da su liječnici 
Koronavirus – najnovije informacije
➡️ HLK: Poziv umirovljenim liječnicima da se uključe u rad u zdravstvenim ustanovama

To nije bila prozivka već apel za pomoć, rekla je predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit gostujući u središnjem Dnevniku.

–  Radi se o svjetskoj pandemiji. Niti jedna država nije u raskošnoj situaciji sa medicinskim osobljem i kako jedan po jedan otpadaju tako je dragocjeno kad se jedan po jedan vrate u sustav. Očekujemo od kolega da se sjete da su prije svega liječnici jer za političke funkcije će se naći adekvatne zamjene, a za liječničke trenutno nema zamjene, rekla je Šmit dodavši da im je svaki kolega vitalno važan jer može značiti nečiji život ili smrt.

Istaknula je kako ustanove diljem Hrvatske polako pucaju po šavovima jer je dosta liječnika, medicinskih sestra i ostalog zdravstvenog osoblja pokupilo virus pa se razboljelo ili se nalaze u samoizolaciji.

– Mali je djelokrug za liječnike koji se mogu baviti liječenjem ove bolesti tako da ispadanjem iz igre internističkih i anestezioloških struka deficiti su još veći.

Na pitanje u kojoj su mjeri u ovoj situaciji zakinuti pacijenti s drugim bolestima Šmit je rekla kako je odgođeno sve što nije neophodno – kontrole i hladni pregledi.

– Onkološke pacijente zbrinjavamo jer se radi o bolestima koje zahtijevaju neodgodivu skrb i liječenje. Tu smo posebno senzibilizirani i poduzeli smo dodatne epidemiološke mjere kako ti pacijenti ne bi došli u stanje posebne ugroze. Ostalo se krpa, a koliko će se moći krpati ovisit će o ljudskim potencijalima s kojima ćemo raspolagati, rekla je i naglasila kako se boji da ako se ovako nastavi s brojkama koje nezaustavljivo raste da će vrlo skoro doći do deficita i da neće moći adekvatno i pravodobno zbrinuti ni onkološke pacijente.

Dodala je i da očekuju jasnije i strože mjere jer s preporukama ne funkcioniramo. 

– Ako bude potrebno i kazne jer zdravstveni sustav koji treba biti na usluzi građanima neće moći izdržati pritisak i priljev pacijenata koji nezaustavljivo raste, rekla je predsjednica HUBOL-a.

HUBOL pozvao liječnike u Saboru da se vrate liječiti bolesne ljude

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) pozvala je sve liječnike u Hrvatskom saboru i ostalim tijelima državne vlasti da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i vrate se liječenju bolesnih ljudi.

– HUBOL poziva sve liječnike u Saboru i ostalim tijelima državne vlasti da svoju političku aktivnost stave u mirovanje i sjete se da su liječnici. Sigurni smo da će se za političke funkcije lako naći zamjene, što će za liječničku profesiju u trenucima koji slijede biti nemoguće, napisali su na svom facebooku.

Također, pozvali su i saborski Odbor za zdravstvo koji, kako smatraju, šutke i bez ikakve inicijative gleda što se događa, da se barem ponekim korisnim  sastankom i prijedlozima pridruži borbi protiv pandemije.

Iz HUBOL-a tvrde i kako ‘posebno upada u oči šutnja bivše članice Nacionalnog kriznog stožera koju smo do nedavno svakodnevno gledali i slušali u medijima, a od kako je ušla u Sabor te postala dopredsjednica Saborskog odbora za zdravstvo, potpuno je iščezla iz medijskog prostora.

Iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika  smatraju i da Nacionalni krizni stožer  i Ministarstvo zdravstva nakon više od pola godine i dalje nemaju jasnu i pravovremenu strategiju za ovu ugrozu, te da Vlada na dnevnoj bazi ponavlja mlake preporuke, broj zaraženih i bolesnih brzo raste, a broj kreveta i slobodnih respiratora se smanjuje.

– I najvažnije, broj liječnika i sestara koji s njima znaju raditi, dodaju iz HUBOL-a.

Navode kako odaju iznimno poštovanje umirovljenim liječnicima koji se odazivaju pozivu za aktivaciju radnog statusa, te apeliraju za njihovu maksimalnu zaštitu prilikom ponovnog uključivanja u posao.

Upozoravaju i da je Italija aktivacijom umirovljeničkih potencijala u proljeće ove godine dovela do velikog broja smrti u toj liječničkoj dobnoj skupini. HUBOL, uz ostalo, poziva sve nadležne na što hitnije donošenje odlučnijih mjera, a građane na savjesno i nesebično pridržavanje istih.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Plivački mitinzi u Sarajevu i Banjaluci

Međunarodna nagrada inženjeru Fabrike cementa Lukavac