in

Zabrane putovanja u inozemstvo pomažu ruskoj ekonomiji

Slatka-Tajna.Eu
Takve procjene među rijetkim su dobrim vijestima za rusku ekonomoju, pogođene niskim cijenama nafte na svjetskom tržištu i lockdownom zbog pandemije. Deficit u budžetu u prvih devet ovogodišnjih mjeseci dosegnuo je oko 23 milijarde dolara.

Poput mnogih drugih zemalja, i Rusija ove godine bilježi manji broj dolazaka stranih gostiju. Istodobno je puno manje Rusa nego inače putovalo u inozemstvo budući da je vlada u martu zatvorila granice. U određenim razdobljima pad je iznosio i do 80 posto.

Uz pretpostavku da će ograničenja putovanja ostati na snazi, Rusija bi u 2020. mogla uštedjeti procijenjenih 30 milijardi dolara zbog zaustavljanja međunarodnog turizma, rekla je Sofia Donec, glavna ekonomistica u kompaniji Renaissance Capital.

“Osjetljivo je pitanje na što su ruski građani potrošili novac koji nisu odvojili za putovanja”, dodala je.

U svakom slučaju, manji uvoz znači snažniju rublju, istaknula je.

Dmitrij Dolgin, glavni ekonomist za Rusiju u banci ING, ruske uštede procjenjuje u visini 37 milijardi dolara, a budući da će zbog pada broja stranih gostiju Rusija izgubiti 17 milijardi dolara, maksimalni neto pozitivan efekt zatvaranja granica iznosit će 20 milijardi dolara.

Štednja i odmor blizu kuće

Mnogi su Rusi možda odlučili štedjeti, a ne trošiti na domaća putovanja, nagađa Dolgin.

Marina Lisicina, glavni računovođa u maloj građevinskoj tvrtki, rekla je da je stavila sa strane 100.000 rubalja (oko 1.300 dolara) za ljetni odmor s kćeri u Turskoj, po principu „sve uključeno u cijenu”. Na kraju je novac utrošila na renoviranje stana, ljetni odmor i sunčanje u vikendici.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Ovo je naše prvo ljeto bez mora, no zdravlje je daleko važnije. Zdravi razum mora prevladati takve želje”, rekla je.

U augustu je svega 440.000 Rusa posjetilo Tursku, jednu od top destinacija za odmor prije pandemije, ili 60 posto manje nego u istom razdoblju godine ranije, pokazuju podaci turskog ministarstva za kulturu i turizam. U julu i augustu pad je iznosio čak gotovo 80 posto.

Odliv novca povezan s putovanjima pao je za 89 posto, u sklopu 52-postotnog pada uvoza usluga u trećem kvartalu na godišnjoj razini, objavila je prošle sedmice centralna banka. Oporavak će, kažu, biti spor zbog kontinuranog ograničavanja putovanja u inozemstvo.

Rusija je ponovno uspostavila letove prema nekim zemljama, uključujući Tursku i Britaniju, no službeno tek od augusta. Potrošnju bi dodatno mogli pritisnuti smanjeni prihodi zbog pandemije, a strah od gubitka posla i nove mjere zatvaranja nagnali su Ruse na veću štednju, rekao je Vladimir Tikhomirov, glavni ekonomist u BCS Global Marketsu.

“U konačnici, efekt od štednje na turizmu vjerojatno neće biti tako značajan”, dodaje.

Ruska ekonomija u drugom tromjesečju smanjila se za osam posto, a očekuje se da će u cijeloj 2020. pasti oko četiri posto.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Od oko 10.000 migranata u BiH, njih 3.500 nemaju krov nad glavom

Irina Shayk osvanula gola na naslovnici