in

Upala bubrega: Uzrok, simptomi i kako je liječiti prirodnim putem

Slatka-Tajna.Eu


Kada kažemo upala bubrega, obično se misli na više stanja vezanih uz bolesti bubrega, a koja nastaju kao imunološka reakcija organizma na prisutnost stranih tvari u tijelu. Konkretno, pijelonefritis je upala jednog ili oba bubrega, a najčešće je uzrokuje Escherichia coli, bakterija koja se normalno nalazi u debelom crijevu.

Uzrok upale bubrega mogu biti i razni alergeni, virusi i druge bakterije, a pogotovo one koje ostaju u tijelu uslijed nepravilno liječenja drugih infekcija.

Do upale bubrega dolazi kada imunološki sustav napada vlastite bubrege te uzrokuje upalu. U nekim slučajevima može doći do oslabljenog rada pa čak i otkazivanja bubrega. Bolest najčešće kreće kod otvora mokraćne cijevi gdje se razmnožavaju bakterije te onda dolaze do bubrega. Najčešći put širenja infekcije je preko vanjskog otvora mokraćne cijevi.

Infekcija koja se nalazi u jednom ili dva bubrega može se širiti iz drugih dijelova tijela iako je to rjeđa pojava. Kod nekih ljudi je opasnost od upale bubrega veća, a to su trudnice, osobe koje pate od šećerne bolesti te osobe sa stanjima kod kojih je smanjena sposobnost tijela da se bori protiv infekcije. Upala bubrega kod žena je češća nego kod muškaraca.

Simptomi upale bubrega

Simptomi upale bubrega i simptomi upale mokraćnih puteva razlikuju se prema dijelu sustava koji je zahvaćen upalom. Uobičajeni simptomi upale bubrega su:

· bol u donjem dijelu leđa

· groznica i opća slabost

· visoka tjelesna temperatura

· često mokrenje, do šest puta dnevno

· manja količina urina

· mučnina i povraćanje

· jaki napadi boli

· oticanje ruku i nogu

· povišeni krvni tlak

· prisutnost krvi u urinu

· mutan urin

Simptomi će ovisiti o zahvaćenom dijelu pa će tako i varirati intenzitetom. Ovi simptomi svakako upućuju na upalu mokraćnog trakta, no za daljnje liječenje je potrebna obrada i dijagnoza liječnika.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Kod osoba koje ne liječe upalu na vrijeme ili je ne liječe pravilno, moguće je razvijanje komplikacija. Među njima su kronična upala bubrega, urosepsa, stvaranje kamenca te zatajenje bubrega.

Da bi se postavila pravilna dijagnoza upale mokraćnih puteva liječnik će učiniti fizikalni pregled, ultrazvuk bubrega i krvnu sliku te ostale pretrage ako smatra da su potrebne.

Upala bubrega u trudnoći

Kako smo već naveli, žene imaju veće šanse za dobivanje upale bubrega, a u većem su riziku i trudnice. Za vrijeme trudnoće je uobičajeno da je desni bubreg djelomično začepljen no zbog toga je kod nekih trudnica s upalom bubrega potrebno postavljanje proteze između bubrega i mokraćnog mjehura. Radi se o jednostavnom zahvatu bez velikih rizika za trudnicu i plod.

Prirodno liječenje upale bubrega 

Liječenje upale bubrega provodi se antibioticima ako se radi o bakterijskoj upali. Kod bolesnika kod kojih je utvrđena opstrukcija mokraćnih kanala te antibiotici ne pomažu, moguća je operacija na bubregu. Radi se o postavljanju ureteralne proteze ili stenta, što je tanka cjevčica koja se postavlja između bubrega i mokraćnog mjehura.

No, ako se odlučite za prirodno liječenje i prevenciju, postoje neki čajevi za zdravlje bubrega. Smatra se kako mnoge biljke pomažu u zdravlju jetre, gušterače i bubrega. Osim toga, povećan unos tekućine u obliku čaja poticat će izlučivanje mokraće i štetnih toksina iz tijela.

Donosimo par ideja koje možete iskoristiti kao domaći čaj za bubrege:

· čaj od maslačka

· uvin čaj

· zeleni čaj

· čaj od peršina

· čaj od koprive

· čaj od đumbira

Bubrezi su osjetljivi i ne bi bilo loše poduzeti mjere prevencije kako bi održali njihovo zdravlje. Poboljšajte rad bubrega smanjenjem unosa soli, izbjegavanjem alkohola i cigareta, održavanjem normalne težine te hidratacijom. Naravno, u borbi protiv bolesti i upala pomoći će općenito osnaživanje imuniteta te dovoljna količina sna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MI SVAŠTA LUPIMO, GLUMIMO I DIŽEMO REJTING: Kristijan Golubović nakon saslušanja

Raspisan konkurs za podršku inovatorstvu u RS