Categories: Novosti

Vjerujem da se crni scenarij neće i ne smije dogoditi

Genetičar, pedijatar i forenzičar Dragan Primorac, član znanstvenog savjeta Vlade RH, rekao je danas u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska da je entuzijazam oko cjepiva za koronavirus golem te da su neki kolege s kojima je razgovarao uvjereni da će cjepivo biti spremno za širu populaciju na proljeće.

➡️ Koronavirus – najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Capak: Sutra očekujemo još veći broj zaraženih
➡️ “Ratno stanje” na COVID odjelu u Dubravi

– U razgovoru s kolegama koji rade na razvoju i proizvodnji doznajem, a kontaktiram s tri-četiri različite grupe, npr. jučer sam razgovarao s grupom iz SAD-a, Izraela, Njemačke, kolege su uvjereni da će cjepivo biti spremno za širu populaciju na proljeće. S druge strane, negdje već u siječnju nastavit će se cijepljenje ciljanih populacija koje su sastavni dio kliničkih istraživanja faze 3, rekao je Primorac.

Primorac je poručio da je njegov optimizam golem te da vjeruje u snagu i odgovornost hrvatskog čovjeka.

– Život će ići dalje i nakon korone, ali mislim da moramo biti odgovorni jedni prema drugima, kao što i jesmo bili do sada. I Hrvatska onda neće imati problema i vjerujem da se nikakav crni scenarij neće i ne smije dogoditi, poručio je.

Na pitanje zašto je testiranje na koronavirus kod nas tako skupo odgovorio je da cijenu najviše definira proizvođač testova tako da naši, kad dobiju taj test u instituciju, moraju pratiti tu cijenu.

– To je vrlo često nekorektno jer u stvarnosti cijena bi trebala biti daleko manja. Međutim, cijena koju nametne proizvođač je nekorektna i vi nemate izbora, rekao je Primorac. Istaknuo je da, ako se pojavi i proizvođač s boljom cijenom, svi će ići prema njemu, ali ti testovi moraju prethodno biti validirani.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Naveo je da Slovačka želi testirati cijelu populaciju koristeći tzv. antigenski test, kod kojeg rezultate dobijete unutar 20-ak minuta, te one pozitivne staviti u izolaciju, što smatraju iznimno učinkovitim i financijski isplativim jer će spriječiti zatvaranje države, gospodarstva, škola… S druge strane SAD želi testirati koristeći antigenske testove i širu populaciju, uključujući i onu školsku.

– Slovački premijer kroz to želi i promovirati svoju državu.  Kad govorimo o tim brzim antigenskim testovima, osjetljivost im je oko 97%, a specifičnost iznad 99%. Mi smo, naravno, uvijek svjesni te mogućnosti da se može dogoditi lažno negativan rezultat, mi znamo da su ti testovi optimalni ako se radi od četvrtog dana nakon pojave simptoma i slično, ali vi uvijek možete kombinirati nekoliko metodologija pa ako je potrebno rezultat provjeriti i PCR-om. Nemojte zaboraviti da virusu treba 5 dana da se replicira u našoj nosnoj sluznici. I u konačnici, nama je jedini interes da dobijemo istinu, da možemo djelovati što prije, da oni koji trebaju biti u samoizolaciji budu, oni koji ne trebaju da ne budu u samoizolaciji, da život ide dalje, rekao je Primorac.

Naglasio je i probleme o kojima se sve više govori, a vezani su uz preosjetljivost PCR testova. U časopisu The Lancet je objavljeno da je između 0.8-4% svih rezultata dobivenih PCR analizom lažno pozitivno. O tome posebno govore američke kolege s Harvarda i USF Irvin, jer za nas su pozitivni i oni sa svega 10 kopija virusa, ali i oni koje imaju milijun virusa, a među njima je golema razlika u mogućnosti širenja reakcije. Onaj s deset kopija ne treba ići u samoizolaciju za razliku onoga koji ima milijun kopija. Prihvati li se prijedlog američkih i drugih znanstvenika, da se u dijagnostici SARS-CoV-2 broj ciklusa detekcije (Ct) reducira npr. s 38 na  34, broj osoba koje su danas pozitivne na prisustvo SARS-CoV-2 rapidno će se smanjiti, a u tom slučaju da bi neku osobu proglasili pozitivnom, ona će u uzorku morati imati 100-1000 puta više virusnog materijala nego što je to danas slučaj.

Istaknuo je i golemu snagu našeg imunosnog sustava kojeg se ne smije podcijeniti jer svaki dan udahnemo između 100.000 do 1.000.000 čestica i usprkos tome rijetko obolijevamo.

Što se tiče škola, bila je sjajna odluka Ministarstva da se škole otvore, a danas svjedočimo da je svega 2.2% djece u samoizolaciji, a 0.7% ih je pozitivnih na SARS/CoV-2, a slično je i među nastavnicima među kojima je svega 0.2% pozitivnih, rekao je Primorac.

Redakcija

Recent Posts

Trener Bolonje prioritet Juventusa

Apsolutni prioritet Juventusa za nasljednika Masima Alegrija je Tijago Mota. Italijanski mediji prenose da čelnici…

18 minuta ago

POZNATI DJ-EVI GOSTUJU U BIH: Umek, Space Motion i Paolo Barbato stižu naImperium Paradise Festival u Bihaću

Ljubitelji elektronske muzike u Bosni i Hercegovini, ali i iz regiona i ove godine početkom…

46 minuta ago

Priča iz Prnjavora pokazuje da je pas najbolji prijatelj čovjeku

PRNJAVOR - Dario Habijanec iz Donjih Štrbaca kod Prnjavora, nedavno je podijelio lijepu priču o…

1 sat ago

PROMIJENIO JOJ ŽIVOT: Evo tko je napisao najljepšu pjesmu Lepe Brene

Estradni moćnik Saša Popović nikad nije skrivao da je pjesme pisao iz hobija, paralelno sa svojim primarnim…

2 sata ago

Dvoje mrtvih, petero nestalih u sudaru plovila na Dunavu

Sudar plovila na DunavuFoto: Ilustracija / ShutterstockDvije su osobe poginule, a pet ih se vodi…

2 sata ago

Montero vodi Juventus do kraja sezone

TORINO - Urugvajski fudbalski stručnjak Paolo Montero biće trener Juventusa do kraja sezone, saopštio je…

2 sata ago