in

Četvrtkom u podne sa bonitetno pouzdanima

Slatka-Tajna.Eu

Na prvom u nizu radnih ručkova „Četvrkom u podne s bonitetno pouzdanim kompanijama“ u sarajevskom hotelu Bosmal Arjaan by Rotana okupili su se predstavnici bonitetno pouzdanih kompanija, koji su razmijenili mišljenja i iskustva, a dogovoreni su i zajednički poslovi

„Četvrkom u podne s bonitetno pouzdanim kompanijama“, naziv je prvog u nizu radnih ručkova koji je upriličen juče u hotelu Bosmal Arjaan by Rotana u Sarajevu uz poštovanje epidemioloških mjera u sklopu projekta „Pouzdanost 2020“, koji realizuju Poslovne novine i LRC.

Na radni ručak je pozvano desetak predstavnika preduzeća koja su se okitila certifikatom bonitetne pouzdanosti koji im je ovom prilikom dodjeljen. Direktorica projekta Alena Ahmetspahić- Fočo je u kratkom uvodnom obraćanju istakla važnost vrijednosti koje bonitetno pouzdani poslovni subjekti nose, poput platne sposobnosti, solventnosti u plaćanju koje su u ovim vremenima posebno važne.

„U sklopu projekta „Pouzdanost 2020“, a u skladu s propisanim mjerama, odlučili smo da za bonitetno pouzdane kompanije organizujemo redovna okupljanja na kojima ćemo promovirati pomenute vrijednosti i razmijeniti iskustva o tome kako ostati bonitetno pouzdan u vrijeme krize. Interakcija i networking bonitetno pouzdanih privrednika, koji jedni drugima imaju šta ponuditi, itekako je važna u vrijeme kada se poslovi prebacuju u digitalnu formu. Da su ovakvi skupovi opravdani govore i poslovi koji su dogovoreni ovom prilkom“, kazala je Ahmetspahić-Fočo.

Svi podaci na jednom mjestu

Osnivač LRC-a i direktor Uprave LRC Grupacije Adnan Hrenovica podsjetio je da je LRC osnovan prije 22 godine u New Yorku, a da u BiH posluje već 20 godina.

„Nakon gašenja službe platnog prometa postalo je jasno da u BiH i cijeloj regiji postoji potreba za kreditnim biroom i bonitetnom agencijom. Nakon dugogodišnjeg poslovanja LRC-a u BiH, otvorili smo i kancelarije u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji, a najvjerovatnije do februara ćemo otvoriti kancelarije u Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji. U ovom poslu smo jer smatramo da firmama možemo puno pomoći ako objedinimo podatke i izađemo u susret svim našim klijentima u cijeloj regiji i da bonitetno pouzdane kompanije predstavimo njihovim potencijalnim poslovnim partnerima. U sklopu LRC-a je i agencija INKASSO za upravljanje potraživanjima, a kako mnogo naših klijenata radi sa partnerima iz inostranstva, tu uslugu smo ponudili i u regiji. U sklopu Grupacije su i Poslovne novine koje rade dobar posao i promoviraju uspješne firme“, naglasio je Hrenovica koji je svojevremeno napravio nesvakidašnji potez kada je 70 posto vlasništva svoje firme prebacio na uposlenike LRC-a.

Jadranka Kuljanin, direktorica LRC-a, najveće i najstarije bonitetne agencije u BiH i što je važno domaće kompanije koja zapošljava 45 radnika u BiH je naglasila da čak 95 posto bankarskog sektora koristi informacije LRC-a što dovoljno govori o tome koliko je ova platforma za pristup podacima pouzdana.

„Naše podatke koriste općine, ministarstva, nevladine organizacije, mala, velika i srednja preduzeća i mnogi drugi samostalni poduzetnici. Na LRC se naslanja agencija INKASSO koja se bavi profesionalnim upravljanjem potraživanja, sudskim i vansudskim putem. Kroz saradnju sa 24 advokatske kancelarije pokrivamo cijelu BiH“, kazala je Kuljanin.

Govoreći o tome kako pomoći poslovnim subjektima istakla je da je LRC na jednom mjestu objedinio sve što jednom pravnom licu može pomoći u svakodnevnom poslovanju i svakako ga olakšati. Ukratko rečeno, opseg usluga LRC-a se kreće od informacija, preko naplate do promocije:

„Radimo analize i segmentiranje tržišta po parametrima koji su preduzećima interesantni. U svakom momentu možete porediti poslovanje vaše kompanije sa kompletnom branšom u kojoj se nalazite i da vidite koliko je učešće vaše kompanijena tržištu i gdje ste u odnosu na konkurenciju“, rekla je, između ostalog, Kuljanin.

Podršku projektu pružila je i Vanjskotrgovinska komora BiH čiji je potpredsjednik Ahmet Egrlić predstavnicima bonitetno pouzdanih kompanija čestitao na njihovom statusu i poručio da su im vrata VTK-a uvijek otvorena:

„Cerfifikat koji ste dobili vas svrstava u kategoriju sigurnih kompanija s kojima je poželjno poslovati. Naročito je značajno to što je od ukupnog broja firmi u BiH samo 16% onih koji nose certifikat bonitetne pouzdanosti. VTK je asocijacija privrednika i vaša kuća u koju ste uvijek dobrodošli“, istaknuo je Egrlić.

Sve što naprave izvoze

Radni ručak je okupio šaroliko društvo direktora kompanija kojima je zajedničko to što su bonitetno pouzdane i idealne za saradnju.

Jedna od njih je fabrika namjenske industrije Igman d.d. Konjic čiji se direktor Đahid Muratbegović zahvalio na certifikatu koji znači sigurnost i stabilnost:

„Sve što napravimo izvozimo. Imamo prihod od 70 miliona eura i dobit od oko sedam miliona eura. Ponašamo se domaćinski, takmičimo se sami sa sobom vodeći prije svega računa o kvalitetu“, ustvrdio je Muratbegović.

Armin Sarajlić, izvršni direktor za marketing, finasije i pravne poslove iz Igmana d.d. istakao je važnost certifikata bonitetne pouzdanosti. Naime, prilikom predaje aplikacije banci u Engleskoj, za odobrenje limita za garancije za međunarodne tendere, iz Igmana d.d. su priložili certifikate bonitetne pouzdanosti i finansijske izvještaje iz baze LRC-a. Upravo im je to bila olakšavajuća okolnost, da dobiju pozitivan odgovor iz Banke.

Ispred Petrol com d.o.o. iz Mostara predstavili su se vlasnik Vladimir Trninić i Muriz Merdan, tehnički direktor, te istakli značaj visoke ocjene bonitetne pouzdanosti koju imaju već dugi niz godina, s obzirom na to da posluju u BiH i Hrvatskoj sa 160 benzinskih pumpi slovenačkog Petrola. Na teritoriji BiH rade za Merkator i Konzum, gdje u sistemu održavaju čitače kartica i jedini su na ovim prostorima zaduženi za ove poslove.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Jedna od bonitetno pouzdanih je i Brokers Team, a njen direktor tehnike osiguranja Semir Kljuno kaže da je riječ o vrlo mladoj firmi koja je osnovana prije desetak godina, te se bavi posredovanjem u poslovima osiguranja:

„Nismo brokeri za dionice nego za osiguranja. Specifičnost naše firme je da za klijente radimo analizu procjene izloženosti svim rizicima. Naš posao je da dogovorimo procjenu rizika i napravimo analizu i na osnovu toga od osiguravajućih društava tražimo ponude za osiguranje. Naša misija i vizija je da radimo isključivo u interesu klijenta“, objasnio je Kljuno.

Među onima koji koriste usluge Brokers Teama su BH Telecom, a brokeri su i za osiguranje izgradnje Bloka 7 TE Tuzla.

Nihad Šorlija, menadžer prodaje u kompaniji Saga Energy koja se bavi prodajom nafte i naftnih derivata ja rekao da je ova kompanija za svega nekoliko godina napravila odlične poslovne rezultate, a uz naftne derivate uskoro će se početi baviti prodajom hemikalija gdje vide ozbiljnu poslovnu priliku.

„Jedan od bitnih faktora prilikom učešća na tenderima je bonitetna pouzdanost. Da bi učestvovali na tim tenderima morate biti respektabilni i ispunjavati sve uslove. Na tenderu možete biti prvi ili treći što nije toliko bitno koliko je bitno da ste prošli proceduru koju jedan odgovorni organ u BiH zahtijeva“, napomenuo je Šorlija.

Direktor firme Podgaj Zijad Dizdarević je predstavljajući svoju firmu kazao kako se ona bavi instalacijama vodovoda i centralnog grijanja još od 1988. godine.

„Razvoj naše firme je počeo poslije rata i razvijali smo se plaćajući sve obaveze prema državi i radnicima na vrijeme. Čovjek u stvari i ne zna koliko se trudi i koliko ulaže dok ne dobije ovakvo jedno priznanje. Zato nam je drago što smo dobili visoku ocjenu bonitetne pouzdanosti i ovaj međunarodno priznati certifikat. Iako radimo na cijelom području BiH, Sarajevo nam je najveće tržište“, otkrio je Dizdarević dodajući da ni tokom pandemije nisu otpustili niti jednog radnika.

Reinvestiranjem profita do uspjeha kompanije

Admir Tursum, osnivač, izvršni direktor i glavni menadžer kompanije AT Store, koja je predstavnik čuvene američke kompanije Apple za BiH, kaže da mu godi priznanje da su bonitetno pouzdana firma:

„Naš zadatak nije da prodajemo Appleove uređaje nego da kreiramo javno mnijenje i budemo prisutni u svakoj industriji. Trenutno radimo na prezentaciji iPhonea 12 koji se u SAD počeo prodavati danas, a mi ćemo ga u BiH dobiti za 10 dana. Želimo da bh. građanima ponudimo bolji standard. Formula za uspjeh je profesionalizam i da se budite prije svih, da budete spremni“, poručio je Tursum.

Haris Burina, direktor firme Express One koja se bavi uslugama brze pošte je rekao da je ova firma stabilna i pouzdana zahvaljujući vlasnicima ove kompanije.

„Vlasnici ove kompanije su svoj profit reinvestirali u BiH. To nam je omogućilo da svake godine stabilno rastemo i poboljšamo uslove rada našim radnicima. Prošle godine smo na Mostarskom raskršću otvorili najsavremeniju logističku zgradu. Imamo 200 radnika s tendencijom postepenog rasta“, rekao je Burina.

Burina je na kraju svog obraćanja dao i recept za pouzdanost i stabilnost jedne firme rekavši da na to utiču apetiti vlasnika.

„Ako su apetiti vlasnika neproporcionalni i preagresivni onda od toga nema ništa,“ kazao je Burina.

Nakon prezentacija i upoznavanja dogovorena je saradnja i određeni poslovi između bonitetno pouzdanih kompanija, a obećano je i da će poslati preporuke za saradnju svojim klijentima.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NA KORONU TESTIRAN JOŠ JEDAN DRŽAVNI MINISTAR: Rezultati testa pokazali su da je Miloš Lučić…

Recept dana: Palačinke bez brašna i šećera