in

BOSNA NIJE VIŠE NA CRNOJ LISTI EU: Bila je stavljena u oblasti pranja novca i finansiranja terorizma

Slatka-Tajna.Eu

Na 60. Plenarnoj sjednici Moneyval Komiteta eksperata Vijeća Evrope, koja je održana od 14. do 19. septembra odobren je izlaz Bosne i Hercegovine iz obaveze izvještavanja usklađivanja sa međunarodnim standardima u oblasti borbe pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, a nakon izvještaja delegacije BiH o napretku u pogledu primjene međunarodnih i domaćih restriktivnih mjera u vezi teroizma, kao i na polju primjene mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Inače, Bosna i Hercegovina se već nekoliko godina ne nalazi na sivoj listi MONEYVAL-a i FATF-a (The Financial Action Task Force). Također, već nekoliko mjeseci naša država nije na crnoj listi Evropske unije, kada je riječ o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Zatražili smo pojašnjenje od bivšeg guvernera Centralne banke BiH Kemala Kozarića, danas ambasadora BiH u Austriji.

“Centralna banka BiH drži monetarnu stabilnost, ali sa stopom nezaposlenosti koju imamo, sa negativnim platnim bilansom, sa negativnim rastom BDP-a, Bosna i Hercegovina daleko je mi od makroekonomske stabilnosti, ali je ovo dobar znak za potencijalne strane investitore”, kazao je Kozarić.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










 

(TBT, Mediji)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

KATASTROFALNE BROJKE IZ KLINIČKOG CENTRA: Ponovo trocifren broj zaraženih u Sarajevu, devet osoba…

"Koga još zanima ABA liga?"