in

Virus ozbiljno prijeti na sve strane

Svjedočimo onom što nije specifično samo u Hrvatskoj, već dnevni brojevi rastu i u bližem okruženju, ali i u cijeloj Europi, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare. 

– Virus ulazi u zdravstveni sustav, virus kuca na vrata domova za starije i nemoćne, prijeti ozbiljno na sve strane, rekao je te istaknuo da je krajnje vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke.

Pridržavanje mjera je nužno da spriječimo eksponencijalni rast. Mjere nisu kazna, one su stručno utemeljene i donesene da preživimo ovu ugrozu, rekao je Beroš. 

Ovo nisu brojevi i postoci da bi nekog plašili. No zadatak je transparentno upozoravati na stanje u zdravstvenom sustavu.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da svjedočimo zabrinjavajućem porastu.

Dodao je da nema posebnih žarišta. 

– To je zrakasto širenje koje se događa jer se ne pridržavamo osnovnih mjera higijene, nošenja maski i držanja distance, rekao je.

Apelirao je na građane da prihvate mjere, da ih se drže i ponašaju se odgovorno jer samo na taj način možemo zaustaviti ovaj rast, izravnati krivulju i očekivati pad, rekao je Capak.

– Bolnički sustav mobiliziran je maksimalno i Klinika za infektivne bolesti je popunjena COVID-bolesnicima, a kapaciteti u KB-u Dubrava popunjavaju se kontroliranim tempom, rekao je koordinator bolničkog liječenja zaraženih koronavirusom u KB-u Dubrava Ivica Lukšić.

Istaknuo je da, iako su brojevi povećani, dobro je što nemamo veći porast broja teško oboljelih koji zahtijevaju intenzivno liječenje.

Mi držimo stvari pod kontrolom, ali trenutak je da se uozbiljimo i sačuvamo zdravstveni sustav koji je uz domove za umirovljenike najosjetljivija karika u našem društvu kako bismo mogli osigurati zdravstvenu skrb za sve.

Na pitanje ima li dovoljno zdravstvenih kapaciteta, ministar Beroš rekao je da se trude osigurati dovoljan broj. 

– U ovom trenutku mobilizacijom kadrova unutar zdravstvenog sustava vjerujem da ćemo moći pokriti akutne potrebe, rekao je.

Dodao je da je broj hospitalnih kreveta 14.460 i da imaju 850 respiratora te da su pokrenuli planove za aktiviranje sekundarnih centara. 

Kada je riječ o novim mjerama, Capak je rekao da o njima ne razmišljaju, ali da ima prostora za pooštravanje.

– Ima mjesta za unapređenje i uvođenje novih mjera, ali sigurni smo da su i ove mjere dostatne ako bi ih se pridržavali, dodao je ministar Beroš.

Komentariši

Written by Redakcija

MILIONER-KLINAC OTVORIO MILIONSKO PITANJE pt.2

Kineska vakcina pokazala se dobrom u prva dva istraživanja