in

Virus ozbiljno prijeti na sve strane

Slatka-Tajna.Eu

Svjedočimo onom što nije specifično samo u Hrvatskoj, već dnevni brojevi rastu i u bližem okruženju, ali i u cijeloj Europi, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare. 

– Virus ulazi u zdravstveni sustav, virus kuca na vrata domova za starije i nemoćne, prijeti ozbiljno na sve strane, rekao je te istaknuo da je krajnje vrijeme da uzmemo stvar u svoje ruke.

Pridržavanje mjera je nužno da spriječimo eksponencijalni rast. Mjere nisu kazna, one su stručno utemeljene i donesene da preživimo ovu ugrozu, rekao je Beroš. 

Ovo nisu brojevi i postoci da bi nekog plašili. No zadatak je transparentno upozoravati na stanje u zdravstvenom sustavu.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da svjedočimo zabrinjavajućem porastu.

Dodao je da nema posebnih žarišta. 

– To je zrakasto širenje koje se događa jer se ne pridržavamo osnovnih mjera higijene, nošenja maski i držanja distance, rekao je.

Apelirao je na građane da prihvate mjere, da ih se drže i ponašaju se odgovorno jer samo na taj način možemo zaustaviti ovaj rast, izravnati krivulju i očekivati pad, rekao je Capak.

– Bolnički sustav mobiliziran je maksimalno i Klinika za infektivne bolesti je popunjena COVID-bolesnicima, a kapaciteti u KB-u Dubrava popunjavaju se kontroliranim tempom, rekao je koordinator bolničkog liječenja zaraženih koronavirusom u KB-u Dubrava Ivica Lukšić.

Istaknuo je da, iako su brojevi povećani, dobro je što nemamo veći porast broja teško oboljelih koji zahtijevaju intenzivno liječenje.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Mi držimo stvari pod kontrolom, ali trenutak je da se uozbiljimo i sačuvamo zdravstveni sustav koji je uz domove za umirovljenike najosjetljivija karika u našem društvu kako bismo mogli osigurati zdravstvenu skrb za sve.

Na pitanje ima li dovoljno zdravstvenih kapaciteta, ministar Beroš rekao je da se trude osigurati dovoljan broj. 

– U ovom trenutku mobilizacijom kadrova unutar zdravstvenog sustava vjerujem da ćemo moći pokriti akutne potrebe, rekao je.

Dodao je da je broj hospitalnih kreveta 14.460 i da imaju 850 respiratora te da su pokrenuli planove za aktiviranje sekundarnih centara. 

Kada je riječ o novim mjerama, Capak je rekao da o njima ne razmišljaju, ali da ima prostora za pooštravanje.

– Ima mjesta za unapređenje i uvođenje novih mjera, ali sigurni smo da su i ove mjere dostatne ako bi ih se pridržavali, dodao je ministar Beroš.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MILIONER-KLINAC OTVORIO MILIONSKO PITANJE pt.2

Kineska vakcina pokazala se dobrom u prva dva istraživanja