in

13 TUŽNIH GODINA BEZ NJEGA: Na današnji dan poginuo je Toše Proeski

Slatka-Tajna.Eu

Prije tačno 13 godina napustio nas je čovjek anđeoskog glasa, velikog srca i blistave karijere Toše Proeski. On je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj, kod Nove Gradiške. Toše je poginuo na licu mjesta, jer se automobil u kom je bio slavni pjevač udario u kamion direktno desnom stranom, koja je potpuno smrskana, a Proeski je tada sjedio na suvozačevom mjestu i spavao.

Todor Proeski rođen je 25. januara 1981. godine u Prilepu, a odrastao u Kruševu u zapadnom djelu Makedonije. Njegovo ime znači Božiji dar, što je Toše svakao imao.

Talenat za muziku je naslijedio od majke Domenike koja prelijepo pjeva i oca Nikole koji svira mandolinu i gitaru. Oni su prepoznali njegove sposobnosti i podržali su ga da nastavi obrazovanje. Na Tošetovo muzičko opredeljenje je uticala starija sestra Dora sa kojom je slušao rok. Pohađao je muzičku školu i Muzičku akademiju, a za vrijeme školovanja živio je u internatu. Usavršavao se i u Njujorku.

1999. godine je snimio debitantski album i već tada se znalo da je rođena velika zvijezda. Godinu dana kasnije bio je predstavnik Makedonije na Evroviziji sa pjesmom „Solzi pravat zlaten psten“. Iste godine izbacuje jedan od svojih najvećih hitova “Tajno moja”.

Toše već tada postaje jedan od najtraženijih i najcjenjenijih pjevača, a naredni album rasprodaje u rekordnom broju i dobija Oskar popularnosti za pjevača godine.

U narednim godinama njegova popularnost samo raste, izbacuje hit za hitom, i počinje saradnju sa mnogim slavnim estradnjacima poput Marine Tucaković, Leontine Vukomanović, Bore Čorbe…

2004. se ponovo pojavljuje na Evroviziji sa pjesmom “Life”, na kojoj osvaja 14. mjesto, a nakon toga počinje da snima duete. Toše je proglašen za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF-a zbog čega je snimio singl „Za ovoj svijet“. Pjesma se na engleskom jeziku zove „This world“ i postala je UNICEF-ova himna.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Sa albumom “Pratim te” osvaja top liste širom cijelog Balkana. U Makedoniji je čak napravljen i strip po njemu koji je nazvan “Super Toše”. Posljednji album Toše je snimio 2007. godine.

Ono što je malo poznato jeste da su Tošetovi roditelji promijenili prezime, te da su se oni ranije prezivali Proja, a on je namjeravao da se u budućnosti predstavlja kao Todor Proja, u čemu nažalost nikada nije uspio.

Samo deset dana prije pogibije održao je veliki koncert u Makedoniji, a sav novac išao je u dobrotvorne svrhe.

Pjevač anđeoskog glasa je sahranjen 17. oktobra na groblju Gumenj u Kruševu uz najveće državne počasti, a u Makedoniji je proglašen Dan žalosti.

(Express/Espreso)

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Kontroverzna odluka – Novak neće moći da brani titulu na AO u Melburnu

Elizabeta Druga prvi put u javnosti nakon 220 dana