in

Jednim klikom do građevinske dozvole u Banjoj Luci i Bosanskoj Gradišci

Slatka-Tajna.Eu

U Banja Luci i Bosanskoj Gradišci počeo je sa radom pilot integrirani sistem za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu, koji će omogućiti izdavanje građevinskih dozvola u roku od pet dana i to bez potrebe za dolaskom u gradsku upravu.

Sistem je jednostavan za korištenje a pristupa mu se putem linka https://egradjevinska.vladars.net   dostupnog na zvaničnoj stranici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Na video konferenciji koja je održana ovim povodom, učestvovali su entitetska ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, britanski ambasador u BiH Matt Field, šefica Kancelarije IFC u BiH Lada Buševac, predstavnici gradova Banja Luka i Bosanska Gradiška te predstavnici Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Generalnog sekretarijata Vlade RS.

Zajednički je konstatirano da je ovaj korak rezultat predanog rada svih učesnika i  reformskog procesa ostvarenog kroz Projekat poboljšanja poslovnog okruženja – LIFE koji je provela Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, uz finansijsku podršku Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta je da pruži brže, jeftinije i transparentnije usluge privrednicima i građanima u Bosni i Hercegovini.

„Tokom implementacije projekta, izmijenjeno je niz zakonskih i podzakonskih akata na entitetskom nivou, provedena je cjelovita regulatorna reforma u dvije pilot lokacije, Banja Luci i Bosanskoj Gradišci  i pilot sistem je od danas u funkciji i može elektronski zaprimati zahtjeve investitora koji žele graditi ovim gradovima, što će dodatno povećati njihovu atraktivnost za investiranje.  Uvođenjem integriranog sistema proces izdavanja građevinskih dozvola će biti dodatno racionaliziran, očekujemo da se na lokalnom nivou ostvare velike uštede, a naročito da će doći do smanjenja investicionih troškova. Nadamo se da će uskoro i druge opštine i gradovi RS slijediti ovaj primjer, jer sada postoje i zakonski i infrastrukturni preduslovi da sve lokalne zajednice u RS uvedu ovaj sistem i to sada isključivo zavisi od njihove spremnosti da reformama unaprijede usluge koje pružaju svojim građanima i privrednicima“, rekla je Golić.

Proces uspostave integriranog sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u Banja Luci i Bosanskoj Gradišci  je obuhvatao izmjene niza zakonskih i podzakonskih akata na entitetskom nivou  te cjelovitu regulatornu reformu u ove dvije pilot lokacije, kako bi se omogućilo elektronsko vođenje administrativnih postupaka u sektoru građenja.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Kada smo započeli projekat LIFE, prema izvještaju Svjetske banke, u Bosni i Hercegovini je prosječno bilo potrebno 320 dana za dobijanje građevinske dozvole. Danas, u Banja Luci i Bosanskoj Gradišci, uz kompletiran zahtjev dozvolu možete dobiti za pet dana i to da uopće ne morate fizički otići do gradske uprave. U proteklih pet godina, IFC je investirao svoja znanja i zajedno sa partnerima strukturirano radio na stvaranju preduslova za realizaciju prvog pravog digitalnog servisa za građane i privrednike u Bosni i Hercegovini. Digitalizacija usluga javnog sektora je budućnost, budućnost koja je na dohvat ruke. Mi ovdje ne stajemo, jer kroz projekat LIFE nastavljamo raditi na implementaciji on-lajn registracije privrednih subjekata u BiH“,  rekla je Buševac.

„Pokretanje sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola je veliko zajedničko postignuće.  Digitalizirani procesi su brži, efikasniji i ekonomičniji.  To je model pružanja usluga koji želimo da se replicira širom BiH u smislu načina na koji vlade pružaju usluge svojim građanima, posebno tokom pandemije. Snažne veze između lokalnih i entitetskih vlada, kompanija i građana su nam pomogle da postignemo impresivne rezultate. Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti da usko sarađuje sa našim partnerima na različitim nivoima vlasti i sa organizacijama poput IFC, kako bi podržali digitalizaciju, bolje poslovno okruženje i poboljšani kvalitet usluga za građane širom BiH,” rekao je ovim povodom Matt Field, britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zemljotres pogodio BiH, epicentar u blizini Sarajeva

Puštanje bebe da plače protivno roditeljskom instinktu