in

Zašto studenti u Zenici traže bezuslovan prelazak na više godine studija?

Slatka-Tajna.Eu

“Zaboravljaju mnogi da studenti, njihovi roditelji nemaju sredstava, mnogi su izgubili poslove, to i ekonomski i psihički utiče na njih. Pored toga, studenti nisu imali mogućnost da prisustvuju raznim vježbama, praktičnoj nastavi”, kaže za Radio Slobodna Evropa Haris Ibrahimbegović u ime studenata Univerziteta u Zenici.

Odvijanje nastave na fakultetima u Bosni i Hercegovini prekinuto je 11. marta 2020. godine zbog pandemije izazvane korona virusom. Umjesto klasičnog načina odvijanja nastave, nakon dvije sedmice potpune obustave, prešlo se na onlajn metode koje se u praksi, kako tvrde studenti, nisu pokazale najboljim.

Upravo to je jedan od razloga zbog kojeg studenti Univerziteta u Zenici traže bezuslovni prelazak na više godine studija za sve studente.

Isto tako, traže i snižavanje cijena školarine i plaćanje školarine u jednakim ratama, a svoje zahtjeve koje su već pismeno poslali, ponovili su 12. oktobra na protestu ispred zgrade Rektorata u Zenici.

“Nije bilo praktične nastave, to jest praktičnog rada ni u medicinskim ustanovama, ni u gradilištima, niti u firmama i bankama, za ekonomski fakultet, ročištima za pravni fakultet. Znači, mnogo, mnogo je zahvaćeno samim odlukama koje su došle iz Kriznog štaba. Naravno, opravdane su odluke, međutim, to je stvarno negativno uticalo na odvijanje nastave i mogućnost studenata da zapravo nauče na isti način kako su to radili prošle akademske godine”, kaže za rubriku Zašto? Radija Slobodna Evropa, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Zenici, Haris Ibrahimbegović.

Šta bi značio bezuslovni upis na više godine studija?

Bezuslovni upis na više godine studiranje ne znači olakšice za studente. Oni traže da im se omogući upis naredne godine studija bez obzira koliko im je nepoloženih ispita ostalo iz prethodne godine.

“To nipošto ne znači da se studentima omogućava da polože neki ispit bez potrebnog znanja ili da mu se olakšava na ispitu. Mnogim studentima zavisi i nastavak školovanja od toga, da li će dobiti stipendije, ima i studenata iz porodica poginulih boraca, njima je upis naredne godine uslov da nastave dobijati porodičnu penziju”, kaže Ibrahimbegović.

Do sada, studenti su mogli prenijeti najviše dva ispita iz predmeta koje nisu položili u narednu akademsku godinu.

“Mi podržavamo zahtjeve studenata, ali smo morali donositi odluke u skladu sa epidemiološkom situacijom i shvatamo da su potrebe studenata opravdane”, kaže prof.dr. Enes Ašić, prorektor za nastavu Univerziteta u Zenici.

Šta kaže zakon o bezuslovnom upisu?

O zahtjevima zeničkih studenata raspravljao je i Kolegij Rektorata Univerziteta u Zenici koji je zasjedao 11.oktobra. U saopštenju za javnost na web stranici Univerziteta navodi se da “zahtjeve studenata nije moguće razmatrati i prihvatiti bez izmjena važećeg Zakona o visokom obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona”.

Profesor Ašić kaže da će Rektorat Univerziteta u Zenici ispuniti zahtjeve, kada Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvoji potrebne izmjene Zakona o visokom obrazovanju, na nivou kantona.

“Polazeći od iskustava i već prihvaćenih rješenja ovog pitanja u drugim sredinama i na drugim univerzitetima u FBiH, Kolegij Rektorata Univerziteta u Zenici smatra da bi nadležni organi izvršne i zakonodavne vlasti Zeničko-dobojskog kantona trebali, u što kraćem vremenskom roku, razmotriti zahtjeve grupe studenata i, eventualno, pokrenuti odgovarajuće aktivnosti i procedure s ciljem rješavanja ovih pitanja”, navodi se u saopštenju.

Bezuslovni upis za studente u Sarajevu i Tuzli

Istim zahtjevima ranije su udovoljili Univerziteti u Tuzli, a potom i Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu na sjednici održanoj 09.oktobra donio je Odluku da svi studenti imaju pravo upisati narednu godinu studija bez ispunjavanja svih ili pojedinih uslova koji su propisani Zakonom o visokom obrazovanju KS.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Tako se prema ovoj odluci odobrava produženje roka za upis u narednu studijsku godinu do 16. oktobra 2020. te se studenti koji su odslušali sve predmete iz završne godine studija mogu upisati apsolventski staž. Studenti Univerziteta u Tuzli od 12.oktobra vratili su se u studentske klupe. Planom rada predviđen je kombinovani način odvijanje nastave, koji podrazumijeva klasični način, kao i nastavu na daljinu, u zavisnosti od broja studenata na studijskoj godini.

Skupština Tuzlanskog kantona (TK) usvojila je 17.juna izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju. Time je omogućeno Senatu Univerziteta u Tuzli da shodno, okolnostima nastalim usljed pandemije, donese odluku o bezuslovnom prelasku studenata u narednu akademsku godinu.

Bezuslovan upis više godine studija neće bitno uticati na tok studiranja tvrdi predsjednik Unije studenata Univerziteta u Zenici, Haris Ibrahimbegović.

“Vjerujem da će studentima biti teže, jer će studenti morati slušati predavanja i pripremati ispite iz trenutne godine studija, a moraće polagati ispite i iz prethodne godine, one koje su prenijeli”, objašnjava Ibrahimbegović.

Zahtjevi studenata na Balkanu

Studente u drugim državama takođe su izlazili na ulice da traže više mogućnosti kako ne bi gubili godine studiranja tokom pandemije.

Tako su studenti u Srbiji već nekoliko mjeseci na ulicama tražili smanjenje školarine za 30 posto.

Studenti su 3. oktobra, organizovali protestnu šetnju u Beogradu od Rektorata do Ministarstva prosvete pod nazivom „Ujedinjeni za obrazovanje“, kojom su tražili do 30 odsto niže školarine i ukazali na probleme akademske zajednice.

Ponovili su da “smanjenjem školarina ne traže milostinju, već cijenu srazmjernu uslugama koje dobijaju”.

Iskustva u nastavnom procesu tokom pandemije

Zatvaranje fakulteta i škola zbog pandemije korona virusa natjeralo je prosvjetne radnike u BiH, da preko noći umjesto kredama kojima su ispisivali gradivo na školskim tablama, učenicima i studentima šalju mailovima gradivo.

Mnogi roditelji, ali i prosvjetni radnici smatraju da online nastava nema učinke kao redovna nastava u školi, a posebno problematično im je izvođenje nastave putem aplikacija za komunikaciju poput Vibera ili WhatsAppa, bez adekvatnih platformi.

Nastava na Univerzitetima u Federaciji Bosne i Hercegovine počela je 12.oktobra. Studentima je dopušteno da se vrate u klupe, a dio nastave i dalje će se izvoditi online, u zavisnosti od broja studenata.

Što se tiče Univerziteta u Republici Srpskoj, studenti su se vratili u studentske klupe 05.oktobra.

Mogućnost da studenti koji nisu uspjeli položiti više od dva predmeta prenesu u narednu godinu olakšaće mnogima, jer neće izgubiti godinu studija. Oni ne žele da im se “poklanjaju” ispiti, već da odlaze na predavanja, da imaju vježbe i praktičnu nastavu, jer kako kažu , teorija bez prakse ništa im ne znači.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

OVO JE BIVŠI DEČKO ŽENE OD SULTANA KOJI SE TUKAO NA NJENOM NASTUPU Ona tvrdi da konflikt nije imao sa njom, a evo kako on izgleda

Festival domaćih proizvoda u Banjoj Luci