in

HRT: [UŽIVO] Plenković: Situacija s pandemijom zabrinjavajuća

Slatka-Tajna.Eu

U Banskim dvorima održava se sjednica Vlade, a nakon što su na Markovu trgu postrožene mjere uslijed napada koji se dogodio u ponedjeljak.

➡️ Rekordnih 748 novooboljelih, četiri osobe preminule

Na dnevnom je redu sjednice Vlade informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus i Prijedlog zaključka o Sporazumu o prethodnoj kupnji za proizvodnju, kupnju i opskrbu cjepivom protiv bolesti COVID-19 u EU. 

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković govori o aktualnostima.

– Svjedočili smo pokušaju teškog ubojstva policijskog službenika koji čuva zgradu Vlade. Pucao je i na druga dva policijska službenika, pucao je i na urede Vlade. Osoba koja je odgovorna za taj čin počinila je samoubojstvo, a policija i DORH utvrđuju sve okolnosti ovoga zločina. Trebamo otvoriti kao temu motive i razloge za ovaj događaj. Prema podacima s kojima za sada raspolažemo jest da ovaj događaj ima i elemente terorističkog akta. Ranjeni policajac Oskar Fiuri je zbrinut, njegovo je stanje dobro i on se oporavlja.

Premijer je ranjenog policajca posjetio u utorak zajedno s ministrom Davorom Božinovićem i ravnateljem Nikolom Milinom. Dajem potporu njemu i obitelji te zahvaljujem liječnicima. Želimo mu brz oporavak. 

Premijer dodaje da su nakon napada pojačane mjere sigurnosti na Markovu trgu te da one imaju privremeni karakter. Dodaje da će se svi daljnji modaliteti zaštite objekata, prostora, definirat će se i mijenjati u skladu sa sigurnosnom procjenom. Ipak, u obzir će se uzimati i načelo otvorenosti prema građanima.

U ponedjeljak prestaje moratorij zastoja na ovrhe.

– Očekujemo da će ovrha nakon 18. listopada biti manje nego što ih je bilo prije nego što smo donijeli mjere. Moram ponoviti da se obveze moraju izvršavati, to je jedna važna poruka. Mislim da smo s mjerama koje smo poduzeli napravili jako puno, dodaje premijer.

Osvrnuo se predsjednik Vlade i na novi rekordni dan oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj.

– Riječ je o širem trendu koji je prisutan u susjedstvu, Europi i u svijetu. Pretpostavljali smo da će se pandemija dolaskom hladnijeg vremena širiti. Dnevno u svijetu ima 350 tisuća novooboljelih. U Europi je zadnjih tjedan 700 tisuća više zaraženih. U Hrvatskoj je broj aktivnih slučajeva porastao preko tisuću od zadnje sjednice Vlade, imamo najveći broj aktivnih slučajeva od početka pandemije.

O novim mjerama kaže da imaju za cilj zaštititi zdravlje građana, ali ujedno sačuvati gospodarsku aktivnost.

– Apeliram na sve sugrađane da se pridržavamo mjera, održavanjem distance, pranjem ruku, nošenjem maski. To su realno gledajući vrlo male žrtve za zaštitu zdravlja, ali i za zaštitu radnih mjesta.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Posebna poruku poslao je mladima.

– Svjesni smo da ova pandemija narušava vaš društveni život, navike i željemo. Znamo da vam nije lako svih ovih mjeseci, Unatoč tome smatram da je od strane mladih bitno da se poštuju mjere. Hrabrost nije u kršenju mjera, već žrtvovati dio svojeg komoditeta da bi se zaštitili drugi.

Potrebna nam je odgovornost, zajedništvo i solidarnost, zaključio je na početku sjednice Vlade premijer Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš o rekordnom danu, 748 novooboljelih, kaže “da nas prati porast koji nas brine, ali ne iznenađujuće” s obzirom na situaciju u drugim državama.

– Na bolničkom liječenju 441 pacijent. U proteklih tjedan dana u bolnicu je zaprimljeno 350 pacijenata, dok je otpušteno njih 244. Radi se o blagom povećanju hospitaliziranih za ovo razdoblje.

– U proteklom tjednu stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika te udio pozitivnih u testiranju ponovno rastu. Broj aktivnih slučajeva porastao je s 11 na gotovo 15%. Situacija zahtjeva ozibljnost, odgovornost i samodisciplinu.

Ministar je odbacio i medijske napise da nema dovoljnog broja stručnih ljudi koji mogu raditi s respiratorima i najteže oboljelima od Covida-19.

Dnevni red sjednice

Vlada će utvrditi i akte strateškog planiranja uvjeta koji omogućavaju provedbu fondova EU-a u razdoblju od 2021. do 2027. godine, kao i rokove donošenja i tijela zadužena za njihovu izradu.

Odredit će i nacionalno koordinacijsko tijelo i nacionalnog koordinatora za Inicijativu triju mora te donijeti odluku o ulaganju Hrvatske u Investicijski fond Inicijative triju mora.

Na dnevnom redu sjednice Vlade su i izmjene i dopune Zakona o dentalnoj medicini.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NEMAM VIŠE ŽIVACA ZA RIJALITI: Miki iskreno diskvalifikaiciji

Izmjene i dopune Zakona o šumama TK