U toku istraživanje broda iz doba antike kod Lošinja

Slatka-Tajna.Eu

ZAGREB – U vodama ostrva Ilovika u lošinjskom arhipelagu sprovodi se projekt istraživanja i zaštite jedinstvenog otkrića – antičkog broda iz drugog vijeka prije Hrista.

Izuzetno dobro sačuvana brodska konstrukcija, nedavno nađena u uvali Paržine na ostrvu Iloviku, nalik je na vremensku kapsulu iz antičkog doba.

Riječ je o brodu starom 2200 godina, rekla je za hrvatski Javni servis HRT Zrinka Etinger Starčić, direktorka Lošinjskog muzeja.

“To nas je sve iznenadilo jer ovakav stari brod iz tog starijeg horizonta na Jadranu do sada nije sačuvan. A budući da je ovdje u ilovičkom akvatorijumu, radi se o brodu koji je u pijesku, koji ga je dobro konzervirao”, rekla je ona.

Potvrdio je to i međunarodni tim arheologa iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja antičkih brodskih konstrukcija.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Oplata ovog antičkog broda spajana je tehnikom utora i jezičaca, a za nju pričvršćena rebra zapravo su drveni klinovi.

“Zanimljivo je da je upravo po njegovim karakteristikama brodogradnje jedinstven u Jadranu. Riječ je o jako velikom brodu koji će biti vrlo izazovno dokumentovati”, rekao je Igor Miholjek, direktor Odjeljenja za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Sa podvodnim arheolozima Hrvatskog restauratorskog zavoda i njihovim kolegama iz Francuske sarađuju i stručnjaci iz lošinjskog muzeja te ronioci Specijalne policije MUP-a, prenio je zagrebački portal Index.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Beretka, omiljeni jesenji modni dodatak

Ponovo su otputovali iz Srbije… Za Marka i Lunu ljeto još nije završeno! (Video)