in

U BiH nema zaraženog mesa iz Poljske

Slatka-Tajna.Eu

Agencija za sigurnost hrane BiH putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje do sada nije obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno brzo smrznuto usitnjeno miješano meso poljskog proizvođača koje se zbog utvrđene neispravnosti povlači s tržišta Hrvatske.

Iz Agencije je rečeno Srni da, u skladu s odredbama Pravilnika o službenim kontrolama koje se provode radi verifikacije postupanja u skladu s odredbama propisa o hrani i hrani za životinje te propisa o zdravlju i dobrobiti životinja, službenu kontrolu zdravstvene ispravnosti i higijene hrane životinjskog porijekla pri uvozu provodi granična veterinarska inspekcija, koja je u sastavu Ureda za veterinarstvo BiH.

“Za službene kontrole zdravstvene ispravnosti i kvalitete hrane na tržištu BiH nadležni su inspekcijski organi Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH”, navodi se u pisanom odgovoru Agencije.

Hrvatska povlači sa tržišta brzo smrznuto usitnjeno miješano meso poljskog proizvođača zbog prisustva salmonele, ešerihije koli i aerobnih bakterija. Riječ je o proizvodu “Brzo smrznuto usitnjeno miješano meso: ćuretina, svinjetina, govedina” od 500 grama, na kojem je datum smrzavanja 23. juli 2020. godine, a krajnji rok upotrebe 22. januar 2021. godine.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske su pojasnili da se meso povlači zbog utvrđene bakterije salmonela, povećanog broja ešerihije koli, te aerobnih bakterija. Proizvođač spornog mesa je kompanija “Rasko” iz Poljske, dobavljač poljski “Mitmar”, a na hrvatsko tržište ga je dostavila firma “Stanić” iz Kerestinca.

Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Trumpov stožer trebao bi povući predizbornu reklamu s mojom izjavom

Dani zdravlja u BiH: U septembru obavljeno 1118 besplatnih mamografskih pregleda