in

RCC najavljuje 32 milijarde eura ulaganja u zapadni Balkan

Slatka-Tajna.Eu

“Kada sve zbrojimo, dolazi se do iznosa od 32,3 milijarde eura, što bi bio ogroman podsticaj, jer čini skoro 30 posto BDP-a regiona, vrijednog 100 milijardi eura”, navodi se u analitičkom tekstu objavljenom na internetskoj stranici RCC-a, koji potpisuju generalna sekretarica te organizacije Majlinda Bregu i njena zamjenica Tanja Miščević.

Plan je, kako tvrde, veoma konkretan – ulaganje u održiv transport (puteve i željeznice, povezivanje glavnih gradova regiona), u čistu energiju, životnu sredinu i klimu, digitalnu budućnost i ljudske kapacitete, ali i u jačanje privatnog sektora te povećanje investicija.

“Na kraju, ali ne i manje važno, plan poziva na izgradnju zajedničkog regionalnog tržišta, što će premostiti ekonomski jaz između ekonomija zapadnog Balkana i Evropske unije”, napominje se u tekstu.

Čelnice RCC-a također upozoravaju da će zbog pandemije COVID-19, prema procjenama, zapadni Balkan imati najgoru recesiju u posljednje dvije decenije, od minus 5,1 posto.

“Slab kapacitet zdravstva, veliko oslanjanje na kretanje kapitala i, u nekim slučajevima, velika zavisnost od turizma, pogoršat će razmjere i trajanje pada ekonomske aktivnosti u regionu”, piše u tekstu, uz podsjećanje da su neke ekonomije regiona u drugom kvartalu imale pad BDP-a od 20 posto, “što je u velikoj mjeri posljedica kolapsa turizma”.

Ipak, autorice napominju da ima i dobrih vijesti, s obzirom na to da se očekuje oporavak rasta u regionu od 3,4 posto iduće godine.

U vezi sa štetama koje je regionalnoj ekonomiji nanijela pandemija, u analizi se navodi da je pad direktnih stranih investicija u 2020. već dostigao 40 posto i da deficit tekućeg računa cijelog regiona iznosi šest posto BDP-a, što je najviše u posljednjih pet godina.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Također se ističe da su mladi naročito teško pogođeni, da je njihova nezaposlenost porasla za 27 posto, na skoro 800.000 osoba, dok je nezaposlenost žena dostigla 53 posto. Ukupna nezaposlenost u regionu je, dodaje se, samo od marta do jula porasla u prosjeku za 15 posto.

U kontekstu udara pandemije na turistički sektor, konstatuje se da je šest ekonomija zapadnog Balkana u prvoj polovini 2020. zabilježilo pad dolaska stranih gostiju od 75 posto u odnosu na isti prošlogidišnji period i da će za povratak na nivo prije korona krize biti potrebne tri do četiri godine.

“Izlaz iz trenutne situacije moguć je udruženim radom na ostvarivanju zajedničkih ciljeva”, ukazuju Bregu i Miščević, pritom kao prioritet izdvajajući Program zajedničkog regionalnog tržišta od 2021. do 2024., koji čine ciljane aktivnosti u četiri ključne oblasti – sloboda kretanja robe, usluga, kapitala i ljudi, uključujući međusektorske mjere, kao što su zeleni koridori.

“Prema studiji Svjetske banke, ovakva jača integracija tržišta zapadnog Balkana mogla bi regionu donijeti dodatnih 6,2 posto rasta BDP-a”, podsjeća se u analizi, u kojoj se također potcrtava potreba usklađivanja investicionih politika regiona sa evropskim standardima i dobrim međunarodnim praksama, promocija regiona stranim i investitorima sa zapadnog Balkana, razvoj regionalnog digitalnog prostora i njegova inegracija u panevropsko digitalno tržište te realizacija Zelenog programa RCC-a.

“U praksi to znači bolje puteve i željeznice, više boljih poslova, zdravu konkurenciju, čistiji vazduh i rijeke… U ovakvim vremenima, čvršća saradnja dobija još veći značaj”, zaključuje se u tekstu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

JAKA KIŠA, NAGLI PAD TEMPERATURE I OLUJNI UDARI VJETRA, A ONDA…: Donosimo vremensku prognozu za narednih nekoliko dana

U Rusiji sahranili živog psa