in

HRT: Prisilno izvlaštenje zbog ceste

Slatka-Tajna.Eu

U mjestu Prapratno, na dionici stonske obilaznice, ceste prema Pelješkome mostu, jutros je uz pratnju policije i zaštitara održano prisilno izvlaštenje. Obitelj Rozić s Hrvatskim cestama nikako se nije mogla dogovoriti o prodaji svoga zemljišta, vrhunskoga vinograda, kojim prolazi trasa ceste. Vrijeme za žalbe je isteklo i izvođač radova posegnuo je za drugim zakonskim metodama.

Miho Rozić nije ništa mogao učiniti, bageri su ipak ušli u njegovo zemljište. Nisu pomogli ni prosvjednici, radovi na stonskoj obilaznici idu dalje.

Obitelj Rozić ostala je bez vrhunskog vinograda, za koji su tražili zamjenu za susjedno zemljište, odnosno da za oduzetih 40 tisuća dobiju 35 tisuća četvornih metara, uz pripadajuće naknade.

– Zakon je omogućio u tijeku postupka da korisnik izvlaštenja, s obzirom na to da je riječ o državnom interesu, može predložiti i zahtijevati da se umjesto isplate naknade za zemljište dodijeli drugo odgovarajuće zemljište za istu namjenu. Nakon izbora o tome se više uopće ne razgovara, rekla je Nita Svilokos, odvjetnica obitelji Rozić.

– Jednostavno postupak je zamro. Došli su parlamentarni izbori u srpnju, nakon toga su nam samo poslali rješenje o prisilnom izvlaštenju, više se nitko nije očitovao o nagodbi i ičemu. Mislim da smo ponudili više nego fer nagodbu, a ovako će nam uništiti sve, rekao je Andrija Rozić, sin vlasnika zemlje.

U Hrvatskim cestama tvrde da je obitelj Rozić jedina od 1300 vlasnika zemljišta na Pelješcu koja je prisilno izvlaštena.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










– Novac je njemu stavljen na raspolaganje, i to je jedan od uvjeta za uvođenje u posjed investitora, rekao je Ivan Delić, voditelj grupe za izvlaštenje, Hrvatske ceste.

Na pitanje ima li prostora za daljnje traženje zamjene, dodao je kako smatra da to u ovom trenutku nije moguće.  

– U daljnjem tijeku postupka, nakon odluke po žalbi nadležnog ministarstva, vidjet ćemo hoće li uopće biti moguće, rekao je Delić.

Radovi prema Pelješkom mostu idu dalje, a odvjetnici obitelji Rozić najavljuju nastavak pravne bitke.


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

U RATNOJ ZONI: Vedad Jašarević i Edi Herc snimaju spot na granici Turske i Sirije

NLB Banka postala članica AmChama