in

Veća sklonost riziku oslabila kurs dolara i jena

Slatka-Tajna.Eu

Dolar i jen u četvrtak su ponešto oslabili na međunarodnim tržištima jer su investitori manje zazirali od rizika, nadajući se novim američkim paketima fiskalnih poticaja te su se okrenuli valutama koje smatraju rizičnijima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, tokom prijepodneva bio je u minusu 0,1 posto, da bi se oko podneva stabilizirao na 93,66 bodova, više-manje nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije. Jen, valuta utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, nakratko je skliznuo na najniži nivo prema dolaru u tri sedmice, od 106,11 jena za dolar.

Do podneva je više-manje nadoknadio gubitke, stabiliziravši se na 105,99 jena za dolar, što znači da je na nivoima s prethodnog zatvaranja. Kurs eura blago je pritom ojačao prema dolaru, na 1,1782 dolara. Australski dolar, dobar pokazatelj promjene raspoloženja investitora prema riziku, ojačao je oko 0,3 posto prema dolaru.

I funta je prema dolaru u jednom trenutku ojačala 0,3 posto, na 1,2945 dolara. Investitori također očekuju da će Joe Biden, ako pobijedi na izborima, brzo utrošiti novac kako bi potaknuo rast ekonomije.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Općenito, investitori se izgleda više fokusiraju na sve veće šanse za Bidenovu pobjedu i što bi to moglo značiti za paket poticaja nakon izbora”, rekao je Marshall Gittler, čelnik odjela istraživanja u BDSwissu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

NESREĆA U BiH: Vozač ‘Škode’ na mjestu usmrtio ženu…

Istraživanje: Korona virus infektivan na površinama i 28 dana – Virus korona