in

Porast broja zaraženih sa sobom nosi veći pritisak na zdravstveni sistem

Slatka-Tajna.Eu


428 zaraženih, jedna osoba preminula. Podaci su to o broju novozaraženih koronavirusom u posljednja 24 sata u BiH. Uz rast broja zaraženih, raste i zabrinutost liječnika. Epidemiolozi ponovno apeliraju na našu svijest, da pštujemo preporuke i zaštitimo jedni druge.

Trocifreni brojevi zaraženih i u FBiH i u RS zabrinjavaju epidemiologe. Porast broja zaraženih, prema dosadašnjem iskustvu sa sobom nosi veći broj hospitalizovanih, te veći pritisak na zdravstveni sistem.

“Zato i apelujemo, u predstojećem periodu, kada nam dolazi vrijeme u kome ćemo se povlačiti u zatvorene prostore i stvarati veće mogućnosti za prenos infekcije, da budemo mnogo disciplinovaniji, u primjeni ovih preventivnih mjera”, kazala je Jelena Đaković Dević, epidemiolog.

Poseban izazov je spriječiti širenje epidemije među migrantskom populacijom. Kako onom u migrantskim centrima, tako i van njih. Kako ne postoji precizna statistika koliko ih je u BiH, tako nema ni podatka da li među migrantima koji borave van centara ima korona virusa.

“Ne smijemo zaboraviti pri tom da je zdravlje migranata i pružanje zdravstvene zaštite migrantima je jedna dvosmjerana ulica, u kome zaštitom zdravlja migranata štitimo zdravlje našeg stanovništva”, kazala je Marina Bera, pomoćnica ministra zdravstva FBiH.

Širenje epidemije zabrinjava i poslodavce, koji kako kažu epidemiolozi sami poduzimaju mjere.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Nama se dešava na terenu da nas zovu ljudi i kažu, nas je šef sve poslao kući, koga vas, pa kaže nas četrdeset i pet. Pa jel taj šef epidemiolog, kažu nije, on je neke druge struke”, kazala je Aida Pitić, epidemiolog.

Epidemiolozi poručuju da za takvim potezima nema potrebe, sve sumnje kažu treba prijaviti nadležnim koji bi ovakve odluke trebele da donesu. Do tada na svima je pridržavati se osnovnih preporuka: Prati ruke, dezinfikovati i provjetravati prozor, pravilno nositi masku i držati fizičku distancu. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Evo zašto se supruga Zdravka Čolića nikada ne pojavljuje u javnosti!

“Vikend bez PDV” u Sjevernoj Makedoniji