in

Naučnici upozoravaju da su kitovi na ivici izumiranja

Slatka-Tajna.Eu

Više od 350 naučnika i konzervatora iz 40 zemalja potpisalo je pismo u kojem pozivaju na globalnu akciju za zaštitu kitova, delfina i pliskavica od izumiranja, jer je više od polovine svih vrsta ugroženo.

Naveli su da su dvije vrste praktično na ivici izumiranja, a čak nisu sigurni i veliki kitovi.

Ubjedljivo najveća prijetnja je slučajno hvatanje u ribolovnoj opremi i mrežama, što godišnje ubije oko 300.000 kitova, delfina i pliskavica.

Oni su posebno ukazali na tešku situaciju kod populacije takozvanih glatkih ili pravih kitova u sjevernom Atlantiku kojih je ostalo samo oko nekoliko stotina jedinki i vakita pliskavica, koji obično boravi u Kalifornijskom zalivu, a možda ih je ostalo još samo 10 jedinki.

Vjeruje se i da je kineski riječni delfin na putu izumiranja. Ovaj delfin je nekada bio čest u vodama rijeke Jangce, a sada se vjeruje da je nestao.

Iako su pogođene populacije u većini dijelova svijeta imale priliku da se oporave od organizovanog lova, sada se suočavaju sa bezbroj prijetnji zbog aktivnosti čovjeka, uključujući zagađenje plastikom, gubitak staništa i hrane, klimatske promjene i sudare sa brodovima.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










“Neka ovo bude istorijski trenutak kada razumijevanje da su kitovi u opasnosti pokrene snažan talas djelovanja svih – regulatora, naučnika, političara i javnosti da bi spasili naše okeane”, rekao je Mark Simonds sa Univerziteta u Bristolu u Britaniji.

U pismu koje su potpisali eksperti u Britaniji, SAD, Meksiku, Južnoafričkoj Republici i Brazilu, ukazuje se da se ova teška situacija mogla izbjeći, ali da nedostaje političke volje.

“Ukoliko ne budemo reagovali sada buduće generacije neće moći da vide ova inteligenta, društvena i inspirativna bića”, navodi se u pismu više stotina naučnika i aktivista.

“Spasite kitove” bio je poznati slogan sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, što je bio pokret koji je pomogao da se ukine komercijalni lov na kitove, podsjeća BBC. 


Comments

Komentariši

GIPHY App Key not set. Please check settings

Loading…

0

What do you think?

Twitter uvodi nova ograničenja uoči američkih izbora / Bljesak.info

Nikola Peković u teškom stanju