in

HRT: Koronavirus – najnovije informacije

Slatka-Tajna.Eu

U posljednja 24 sata zabilježeno je 486 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2662. Među njima su 382 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru njih 29. Preminule su 4 osobe.

➡️ COVID-19: 457 novoboljelih, novi rekord u Zagrebu
Najnovije vijesti o pandemiji bolesti COVID-19 pratite na ➡️ www.hrt.hr/koronavirus

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 19932 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 317 preminulo. Ukupno su se oporavile 16953 osobe, od toga 258 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutačno 12424 osobe.

Do danas je ukupno testirano 353 526 osoba, od toga 4576 u posljednja 24 sata.

Najviše je novozaraženih je u Gradu Zagrebu – 199. Glavni hrvatski grad Zagreb planira uvođenje strožih mjera, uključujući i obavezno nošenje maski i na otvorenom.  

Naša reporterka Ruža Ištuk javlja kako je danas među novooboljelima i 29 stranih studenata – 28 iz Španjolske i jedan Francuz. Neki od tih studenata su u privatnom smještaju i tamo će ostati u izolaciji, no neke se mora smjestiti u karantenu. U karanteni u Gradu mladih u Dubravi nema više mjesta pa se od danas za karantenu ponovno aktivira i Tomislavov dom na Sljemenu, javlja naša reporterka.

– Ono što se razmatra i o čemu se razgovara, je i mogućnost da se prvi put ove godine uopće ne organizira prijevoz za zagrebačka gradska groblja, no treba vidjeti kako će građani na to reagirati, kaže Ištuk.

Na prijedlog virovitičko-podravskog Stožera civilne zaštite državni je Stožer donio odluku o uvođenju novih epidemioloških mjera za područje te županije pa će tako, među ostalim, svadbama moći nazočiti do 50 osoba, a ostalim privatnim događanjima do 20 osoba. Mjere koje se propisuju zbog povećanog broja zaraženih donose se za razdoblje od 14 dana, a na snagu stupaju 12. listopada.

Podaci županijskih stožera civilne zaštite

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 11 novih pozitivnih osoba na COVID-19. Dvije su iz Vukovara, a po jedna iz Tompojevaca, Iloka, Bošnjaka, Otoka, Županje, Đeletovaca, Petrovaca, Lovasa i Posavskih Podgajaca. Preminulih osoba nema.

U Požeško-slavonskoj županiji u prethodna 24 sata utvrđeno je šestero novih pozitivnih osoba. Trenutno je aktivno 65 slučajeva zaraze, 54 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 353 ljudi, a ukupno su testirane 10.072 osobe.

S područja Virovitičko-podravske županije 28 je novozaraženih osoba u posljednja 24 sata, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Testiran je 101 uzorak, 71 je bio negativan, tri su još u obradi, a 27 ih je bilo pozitivnih. Pozitivna je još jedna osoba iz Virovitičko-podravske županije, koja je testirana pri povratku u Njemačku, te je time ukupan broj 28. Samo u posljednja dva dana, pozitivnih je 48.

U Karlovačkoj županiji je 18 novooboljelih i traje epidemiološka obrada, priopćio je u subotu Stožer civilne zaštite, a načelnica Stožera Vesna Hajsan Dolinar najavila je formiranje karantene za moguće nove slučajeve zaraze koronavirusom u ustanovama socijalne skrbi. Opširnije

U Međimurju je u subotu 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od jučer uzetih, neobrađenih 111 uzoraka, 13 nalaza je pozitivno. Još jedna osoba, testirana u Zagrebu, a s prebivalištem u Međimurskoj županiji, pozitivna je na taj virus. Danas do 11 sati testirano je 170 osoba, 15 nalaza je negativno, a ostali uzorci su u obradi. Jedanaest osoba se oporavilo te je u Međimurju trenutačno 101 aktivni slučaj pozitivnih na novi koronavirus.

U Krapinsko-zagorskoj županiji 16 je novih osoba pozitivnih na koronavirus. Četiri su s područja grada Krapine, a dvije s područja općine Lobor. Po jedna novozaražena osoba je s prebivalištima na području gradova Donja Stubica, Zabok i Zlatar te općina Bedekovčina, Hum na Sutli, Marija Bistrica, Krapinske Toplice, Mihovljan, Sveti Križ Začretje i Zlatar Bistrica. U protekla 24 sata ozdravilo je 13 osoba te je pristiglo i 27 negativnih nalaza, dok se još čekaju rezultati za 74 uzorka.

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 7 je novooboljelih osoba od bolesti COVID-19. S područja grada Gospića je 6 novooboljelih, te jedna s područja Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Ukupno je oboljela 251 osoba s područja Ličko-senjske županije, od čega je 68 aktivnih slučajeva, 181 osoba je izliječena te dvije osobe preminule.

U Varaždinskoj županiji 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Što se tiče izvora zaraze, u 11 slučajeva radi se o obiteljskim i bliskim kontaktima prethodno zaraženih osoba, dok je za 3 osobe izvor zaraze nepoznat. Zbog novopozitivnih osoba, u mjeru samoizolacije stavljeni su razredi u novim dvjema srednjoškolskim ustanovama i jednoj novoj osnovnoškolskoj ustanovi na području Varaždinske županije te će se za njih nastava održavati online. Opširnije

Na području Zadarske županije šest je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u najvećoj mjeri riječ je o kontaktima zaraženih osoba. Četiri su novooboljele osobe s područja grada Zadra, a po jedna iz Nina i Sukošana. U samoizolaciji su 264 osobe, nadzor je istekao za njih 7694, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 210 uzoraka. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 13 pacijenata oboljelih od koronavirusne bolesti, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Četiri lakše oboljela pacijenta smještena su u biogradskoj bolnici.

Pet je novooboljelih osoba od COVID-19 infekcije u Šibensko-kninskoj županiji u protekla 24 sata. Dvije su osobe s prebivalištem u Šibeniku i po jedna iz Kistanja, Primoštena i Bilica. Trenutačno je 11 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Troje pacijenata se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 59 osoba.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je sedamnaest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a sedam osoba je izliječeno. Među zaraženima su četiri muške i tri ženske osobe iz Dubrovnika, kao i dvije muške i četiri ženske osobe iz Metkovića. Pozitivni su i jedna muška i jedna ženska osoba iz Kule Norinske te jedna muška i jedna ženska osoba iz Župe dubrovačke. U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se jedanaest osoba. U samoizolaciji se nalaze 504 osobe.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su dva (2) nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Zaražene su osobe koje imaju prebivalište na području grada Slavonskog Broda i općine Sibinj. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 667, dok je broj aktivnih slučajeva 25. Hospitalizirano je 7 osoba, od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutačno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 262 osobe.

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima je i dvoje učenika. Riječ je o četiri osobe s područja grada Bjelovara i po jednoj osobi s područja Čazme i Daruvara te općina Nova Rača i Končanica.

Na području Zagrebačke županije potvrđen je 41 novi slučaj zaraze koronavirusom, a dvije su osobe umrle, izvijestio je u subotu županijski Zavod za javno zdravstvo. Izliječeno je pet osoba. Zbog pozitivnog nastavnika, u samoizolaciji su učenici pet razreda jedne osnovne škole u Velikoj Gorici.

●  Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 671 obrađenog testa danas su 63 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju. Od 63 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije, 33 osobe su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1288 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 32 zaražene osobe u KBC-u Split, dok su 2 na respiratoru.

● U posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije obrađeno je ukupno 255 uzoraka, od kojih je 14 bilo pozitivno na koronavirus. Sedam novopozitivnih osoba ima boravište na području grada Osijeka, a po jedna osoba je s područja gradova Đakovo, Beli Manastir i Donji Miholjac te općina Čepin, Šodolovci, Semeljci i Vladislavci. U KBC-u Osijek hospitalizirano je 35 pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19, od kojih su šest na respiratoru.

● U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je dvadeset i osam novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o deset osoba s područja grada Siska, sedam osoba s područja grada Kutine, devet s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja grada Gline te jednoj s područja općine Dvor.

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije testirana su 182 brisa (83 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je jedan pozitivan. Epidemiološka obrada je u tijeku. Trenutačno je 11 aktivnih slučajeva zaraze. Mjerama samoizolacije obuhvaćeno je 170 osoba.  

U Koprivničko-križevačkoj županiji danas je potvrđen jedan novi slučaj bolesti COVID-19. Riječ je o osobi srednje životne dobi iz opće populacije s koprivničkog područja, bliskom kontaktu oboljele osobe. Na području Koprivničko-križevačke županije trenutačno je aktivno 48 slučajeva zaraze. Jedna se osoba oporavila od bolesti COVID-19, a na bolničkom je liječenju ukupno 26 osoba.

● U protekla 24 sata u NZJZ-u “Dr. Andrija Štampar” provedena su 1054 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 199 novih slučajeva zaraze. Posljedično, za 553 osobe izrečena je mjera samoizolacije. Opširnije

● U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 16 novozaraženih osoba, a 16 ih je ozdravilo. Na području županije 122 su aktivna slučaja, a analizirano je oko 500 uzoraka, javlja lokalni stožer.

Pandemija bolesti COVID-19 u svijetu

● U Češkoj se koronavirus rapidno širi i u subotu je zabilježeno 8618 novih slučajeva. To je četvrti dan zaredom rekordnih brojki, s porastom od oko 3300 novozaraženih u usporedbi s danom prije. Opširnije

● U Bosni i Hercegovini u subotu je potvrđeno 428 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u protekla 24 sata prijavljen je i jedan smrtni slučaj koji se može povezati sa zarazom, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo. Opširnije

● U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 380 novih zaraza koronavirusom, a dvoje oboljelih umrlo je, objavila je u subotu vlada. Ukupni broj zaraza od početka epidemije popeo se na 8252 slučaja, od kojih je aktivno njih 3061, a do sada je od posljedica zaraze umrlo 167 ljudi. Opširnije

● Prvi put od izbijanja epidemije u Ukrajini je u jednom danu umrlo više od 100 osoba od posljedica bolesti COVID-19. Umrlo je 108 osoba, objavilo je u subotu Vijeće za nacionalnu sigurnost. Do subote je potvrđeno 256.266 slučajeva u Ukrajini, a umrlo je 4.887 osoba te se njih 112.570 oporavilo. Opširnije

● Drugi val pandemije izazvane koronavirusom sve snažnije pogađa Europu. Raste broj novozaraženih pa mnoge zemlje, poput Njemačke i Češke, uvode stroge mjere. Španjolska ima najviše oboljelih, gotovo 885 tisuća, a žarište je Madrid, gdje je proglašeno izvanredno stanje. U Italiji se novčano kažnjavaju oni koji ne nose masku na otvorenome. Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručuju da bi trebalo izbjeći uvođenje potpune karantene.


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

HANA MAŠIĆ ODUŠEVILA NOVOM PJESMOM: Prevara je za mene uvijek kraj!

Microsoft mogućio radnicima stalni rad od kuće