in

“Dok sam ja u toj ‘četvorci’, Radončić neće sjesti za pregovarački stol”

Slatka-Tajna.Eu


Samostalni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić oglasio se nakon jučerašnje najave smjene aktuelne Vlade Kantona Sarajevo i nove skupštinske većine nakon što su jučer stranke četvorke skupile 18 potpisa zastupnika među kojima je i potpis Nikšića.

“I ja sam jedan od predsjednika te ‘Četvorke’ koja uopšte nije ‘Četvorka” i kojoj se ovaj nezvani gost samopozvao i najavio u pregovore.  Mogu samo reći da, dok sam ja u toj ‘Četvorci’, Radončić neće sjesti za pregovarački sto iz jednog prostog razloga: prevario nas je i izdao već jednom, a to što upravo vara i izdaje one sa kojima je trenutno u vlasti ne samo da umanjuje vjerovatnoću da neće prevariti i izdati i treći put, već potvrđuje patern ponašanja koji se neće promijeniti, a koji ne priliči ozbiljnom političaru i koalicionim partneru. Ovaj hiroviti element bi bio, kao i uvijek i sa svima do sada, jedan faktor nestabilnosti i posve je neprihvatljiv ne samo meni, već i većini zastupnika iz nove koalicije”, naveo je Nikšić.

 Naglasio je da insistira na jednakosti, a ne podređeni volji centrala stranaka.

“Važno je naglasiti i Radončiću i Nerminu Nikšiću (a Kojović je već u srijedu skontao sam) da ovu većinu čine, pregovaraju i odlučuju zastupnici: nas 18. Na našim plećima je odgovornost i odlučivanja i djelovanja. Dakle ovdje pregovaraju zastupnički klubovi, sami zastupnici u svoje ime i ime svog biračkog tijela, a ne predsjednici stranaka.  To je nešto novo.  Predstavnici, a ne predsjednici.  To je ono što je ‘revolucionarno’ u načinu funkcionisanja ove nove većine. Mi zastupnici smo, dakle, šefove stranaka postavili na njihovo mjesto. Ja sam na tome insistirao. Da budemo jednaki, a ne podređeni volji centrala. Ja sam reagovao i jasno dao do znanja da federalni dogovori jednog Nikšića nisu prioritet drugom Nikšiću u Kantonu Sarajevo. Jer ako ja u ovoj priči djelujem prvenstveno kao zastupnik građana koji su me birali, a ne predsjednik i zastupnik svoje stranke koju smo formirali, onda to mogu i zastupnici SDP-a. Građanski interes ispred partijskog”, poruka je Nikšića.

Naveo je da je "ovo je demokratija, a ne partokratija".

“Mi smo skupili 18 potpisa zato što su nam građani dali mandat, a ne šefovi partija. I Čampara i ja smo ušli preferencijalnim glasovima prebacivši unutarstranački cenzus od 20%. I on i ja smo izbačeni iz autoritarnih stranaka koje su podcjenjivale volju građana i forsirale stranačku kadrovsku politiku na javnim funkcijama i u javnim preduzećima, institucijama. Ja sam direktno i aktivno radio na razgradnji tog partokratskog sistema i režima, partijske berze rada i radim na uspostavi građanske demokratije koja je pristupačna i otvorena za slobodne građane i stručnjake.Ovo u KS je stavljanje predstavničke demokratije na noge i stavljanje građanskog, a ne partijskog interesa na prvo mjesto. Radončićeva retorika jednostavno pripada prošlom vremenu, što je čudno za nekog ko vodi Savez za bolju budućnost”, navodi Nikšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Comments

Komentariši

Loading…

0
Legend

Written by Redakcija

Community ModeratorContent AuthorYears Of MembershipVerified User

MAJA SVA U MODRICAMA! Janjuš je pretukao!

: Carske romanovski ovce iz srca BiH