in

Poziv u vrijednosti od milijardu eura za istraživačke i inovacijske projekte

Vanjskotrgovinska  komora Bosne i Hercegovine je obaviještena da je Evropska komisija je u okviru evropskog Zelenog plana objavila poziv u vrijednosti od milijardu eura za istraživačke i inovacijske projekte, odnosno projekte koji daju odgovore na klimatsku krizu i zaštitu jedinstvenog evropskog ekosistema i biodiverziteta. Poziv u okviru europskog zelenog plana finansirat će se iz programa Obzor 2020. Njegov je cilj potaknuti oporavak Evrope od krize uzrokovane koronavirusom pretvaranjem zelenih izazova u prilike za inovacije.

Za finansiranje će se odabrati projekti koji će donijeti rezultate i opipljive koristi u deset područja.

Osam tematskih područja odraz su ključnih elemenata europskog zelenog plana i odnose se na povećanje klimatskih ambicija, sigurni snabdijevanje čistom i cjenovno pristupačnom energijom, industrija za čistu i kružnu privredu, energija i energetski efikasne zgrade, održiva i pametna mobilnost,  strategija „od polja do stola”, bioraznolikost i ekosistemi i nulta stopa onečišćenja, netoksičan okoliš.

Dva horizontalna područja – produbljivanje znanja i osnaživanje građana – dugoročno će omogućiti dovršetak tranzicija iz evropskog zelenog plana.

Rok za podnošenje prijava je 26. januar 2021. godine, a implementacija odabranih projekata trebala bi započeti u jesen 2021.godine

 

Report

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Jevrejka Rašel Malina traži imovinu u Sarajevu

U Španjolskoj pobačaj će moći izvršiti 16 i 17-godišnjakinje bez dozvole roditelja / Bljesak.info