in

INZ izdao epidemiološke preporuke za utakmicu BIH – Nizozemska

Slatka-Tajna.Eu


Nogometni savez Bosne i Hercegovine (NS BiH) obratio se proteklih dana Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) u čijem sastavu djeluje Zavod za javno zdravstvo u Zeničko-dobojskom kantonu, sa molbom da se propišu i izdaju Mjere pod kojim se, uz limitiran broj, može osigurati prisustvo na utakmici BiH – Nizozemska, koja se treba u nedjelju uvečer odigrati na stadionu Bilino polje u Zenici.

Nakon što je federalno Ministarstvo zdravstva 6. oktobra izdalo mišljenje, kojim odobrava prisustvo publike uz provedene mjere, Institut je jučer Nogometnom Savezu uputio Set higijenskih procedura, koje treba ispoštovati organizator ove utakmice.

Referirajući se na zaključke kriznih štabova, sve prethodne preporuke i smjernice svjetskih, regionalnih i domaćih zdravstvenih organizacija i ustanova, te cijeneći značaj fudbalske utakmice UEFA Lige nacija BiH – Nizozemska za reprezentaciju BiH, Nogometni savez BiH i državu BiH, pripremljene su Preventivne higijenske procedure za smanjenje rizika za obolijevanje od COVID-19 i širenje infekcije tokom održavanja spomenute utakmice, koje su upućene Savezu, saopćeno je jutros iz Instituta.

U tim procedurama su navedene obaveza formiranja Operativnog kriznog tima, propisana fizička distanca između gledatelja, korištenje maski za lice, dez-barijere za ruke, ulazak i izlazak iz stadiona, organizacija sjedenja, te izuzeci od ove obaveze i slično. 

Kako navode iz Instituta, čelnici nogometnog saveza već su aktivno sarađivali sa ovim Institutom na higijensko-epidemiološkim pripremama utakmica bez publike na stadionu bilino polje i u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Crkvicama, te je izraženo zadovoljstvo punom saradnjom, kooperacijom i dosadašnjim poštovanjem propisanih mjera.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










U INZ-u zato očekuju da će, nakon takvog pozitivnog iskustva, a i uspješno provedenog epidemiološkog testa na Grbavici u četvrtak uvečer, Nogometni savez uspješno pripremiti sve preduvjete za sigurno održavanje utakmice u nedjelju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

INDI SKINULA SVE SA SEBE! Pogledajte fotku koja je zapalila instagram!

Vlada RS raskinula koncesije za MHE kod Višegrada