in

Drvoprerada i proizvodnja namještaja: vanjskotrgovinski deficit

Slatka-Tajna.Eu

Vanjskotrgovinski suficit Republike Srpske za osam mjeseci ove godine u sektoru prerade drveta, proizvodnje proizvoda od drveta i namještaja bio je 257 miliona KM i može se očekvati da do kraja godine bude 400 miliona KM, kazao je sekretar Udruženja drvoprerade i šumarstva u Privrednoj komori RS Lazo Šinik.

„To je na dobrom putu da se ova godina završi na nivou prošle godine i može se očekivati da se u narednoj godini taj rast dinamizuje“, istaknuo je Šinik.

On je rekao da se prodaja, nakon aprila i maja kada su bili najjači negativni efekti pandemije virusa korona, značajno stabilizirala na tržištima važnim za RS, tako da je nivo prodaje u inozemstvu ostvaren u augustu veći za 11 posto nego u istom mjesecu prošle godine.

Šinik je naveo da su prerada drveta i proizvodnja proizvoda od drveta za osam mjeseci ove godine ostvarili približno isti obim proizvodnje kao u istom periodu prošle godine, što znači da uprkos negativnim uticajima pandemija virusa korona nije imala nepovoljan uticaj na tok proizvodnje, osim u aprilu i maju kada je ostvaren najveći proizvodni podbačaj.

„April i dio maja bilo je vrijeme kada se zbog pandemije nije znalo u šta se ulazi, to je period nefunkcioniranja tržišta, otežanog prometa, smanjenja narudžbi“, rekao je Šinik.

On je naglasio da se u junu, julu i avgustu, kada se uzme u obzir repro-lanac šumarstvo i drvna industrija, stvari vraćaju u normalne tokove i ostvareni su dobri rezultati.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










„Da li će se takvi trendovi održati do kraja godine zavisi od mjere u kojoj budu reagirala tržišta koja su nama najznačajnija kao što je to EU, a posebno neke njene članice kao što su Njemačka, Italija Slovenija, Austrija, Hrvatska, Češka, Holandija“, naveo je Šinik dodajući da je, nakon podbačaja u prodaji u aprilu i maju, u junu, julu i augustu došlo do rasta plasmana, posebno na tržišta Njemačke i Češke.

On je naveo podatke prema kojima je proizvodnja namještaja u RS usljed pandemije virusa korona za osam mjeseci ove godine manja za 17 posto u odnosu na isti period prošle godine, što je uslovno prihvatljiv rezultat, kao i da je najveći pad proizvodnje od 80 posto bio u aprilu.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Zadarska pomorska policija spasila ribare

Sattler: Konstitutivni narodi uvijek će imati važnu ulogu u BiH / Bljesak.info