Categories: Biznis

UNDP i Britanska ambasada pokreću program transformacije javnog sektora u BiH vrijedan pet miliona dolara

U cilju unapređenja i modernizacije javnih usluga za sve građane, UNDP i Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini potpisali su Memorandum o razumijevanju za pokretanje četverogodišnjeg programa digitalne transformacije, u vrijednosti od pet miliona američkih dolara usmjerenog na uvođenje novih digitalnih rješenja, politika i usluga, kao i unapređenje digitalnih vještina i kapaciteta u javnom sektoru, saopćeno je iz UNDP.

„Ujedinjeno Kraljevstvo, kao globalni lider u digitalnoj upravi ima značajna iskustva. U okviru naše posvećenosti podrške reformama u BiH, želimo podijeliti ovo znanje kako bismo pomogli transformaciju načina rada vlada u BiH, povećali njihovu odgovornost prema građanima i unaprijedili pružanje usluga na koje se građani oslanjaju. To već radimo. Ovaj Memorandum o razumijevanju javna je potvrda da ćemo udružiti digitalno iskustvo Ujedinjenog Kraljevstva i naše liderstvo sa stručnošću lokalnog sektora i znanjem UNDP-a, dok pokreću novi Program digitalne transformacije za period 2020. do 2024. godine“, istaknuo je britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matt Field.

Pandemija koronavirusa pokazala je koliko je građanima važna dostupnost usluga, ali i koliko je važno da javna uprava može nastaviti s radom u kontekstu kada je onemogućeno fizičko prisustvo.

„Za UNDP, digitalno upravljanje i transformacija u javnom sektoru je važan prioritet i dugoročni prioritet. Digitalna transformacija danas utječe na sve sfere našeg društva i sve aspekte naših života. Kontinuirano smo radili na jačanju institucija upravljanja, ali i na pristupu građana uslugama, kao i dijalogu između građana i njihovih izabranih predstavnika te pružanju odgovarajućih usluga. Ponosni smo što danas kroz ovaj Memorandum o razumijevanju imamo priliku formalizirati naše partnerstvo s ciljem šireg djelokruga rada i pružanja sveobuhvatnog portfelja podrške našim partnerima tako da e-uprava i e-usluge budu dostupne svim građanima“,  naglasila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku







Postojeća globalna tehnološka transformacija trajno je promijenila načine na koji građani komuniciraju međusobno, kao i sa svojim vlastima. Globalna iskustva pokazuju da tehnologija može osigurati značajne uštede u javnim budžetima i povećati učinkovitost javnih usluga.

Program digitalne transformacije za period 2020. do 2024. godine doprinosi naporima u reformi javne uprave u BiH i ima za cilj ubrzati razvoj javnih usluga kroz rad na politikama i propisima, mogućnostima za tehnološke inovacije, te osigurati podršku za unapređenje digitalnih vještina službenika na svim nivoima vlasti za korištenje novih dostupnih alata i uvrštavanje novih praksi u njihov rad, a u korist građana u cijeloj zemlji.

Redakcija

Recent Posts

Jedinstvo Ub prvi put u Superligi

Istorijski dan u Ubu - Jedinstvo je pobjedom nad Radničkim u Sremskoj Mitrovici rezultatom 1:0…

12 minuta ago

JOŠ UVIJEK ČUVAJU NJENU VJENČANICU: Samo se srušila pred djecom, imala je 43 godine

Prva pjevačica Novih fosila,Đurđica Barlović, bila je jedna od najkarizmatičnijih dama bivše Jugoslavije, ali je njenu karijeru…

49 minuta ago

Milic Vukasinovic Veliki Brat VIP

doktor za r'n'r u zanosu.

1 sat ago

Bosanac: Naglasak na katastrofalnu povezanost željeznicom

Gordan BosanacFoto: Dnevnik / HRTPolitička platforma Možemo! predstavila je svoje kandidate za Europski parlament u…

2 sata ago

ATRAKTIVNA FRIZERKA:  Ines Petrić objavila sliku s fakulteta, nikad nije bila ‘čednija’

Atraktivna frizerka, Ines Petrić, koju smo više puta gledali u showu ‘Ljubav je na selu’, Sceni…

2 sata ago

Kraj puta za Brajton i De Zerbija

Fudbalski novinar Fabricio Romano objavio je da će Roberto de Zerbi napustiti Brajton na kraju…

2 sata ago