in

HRT: Rat u Nagorno Karabahu

Slatka-Tajna.Eu

Autor:

  prije 1 sat

Armenske vlasti proglasile su ratno stanje i opću mobilizaciju nakon novih sukoba koji su izbili u Nagorno Karabahu između tamošnjih separatista koje podupire Erevan i snaga Azerbajdžana. Nagorno Karabah regija je koja pripada Azerbajdžanu, no većinski je nastanjena etničkim Armencima.

➡️ Gorski Karabah – tempirana bomba na mreži naftovoda

Regija Nagorno-Karabah objavila da je u sukobima s azerbajdžanskim snagama ubijeno 16 njezinih vojnika, a ozlijeđeno ih je više od 100. Međunarodni crveni križ javlja da među žrtava ima i civila. Sukobi su ponovno izazvali zabrinutost oko stabilnosti južnog Kavkaza, koridora za transport plina i nafte na svjetska tržišta.

Azeri tvrde da se razmjena vatre dogodila duž crte razgraničenja takozvane ničije zemlje. Tko je prvi zapucao, zasad je nejasno, obje strane optužuju jedna drugu. Armensko ministarstvo obrane priopćilo je pak da su Azeri prvi napali te da su zatim njihove snage srušile dva azerbajdžanska helikoptera i tri drona kao odgovor na udare na civilna naselja, uključujući regionalno središte Stepanakert. U razmjeni vatre ubijeno je 16 vojnika, a više od stotinu ih je ranjeno. Ima i civilnih žrtava.

U Armeniji su proglašeni ratno stanje i opća mobilizacija. Tražim od svih da se pojave u vojnim povjereništvima – napisao je na Facebooku premijer Armenije Nikol Pachinian. Pozvao je također stanovništvo da bude spremno braniti svetu domovinu. Pašinjan tvrdi da je Azerbajdžan napao regiju teškim naoružanjem. Pozvao je međunarodnu zajednicu da učini sve što može kako bi spriječila intervenciju iz Turske, saveznice Azerbajdžana.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Prije Armenije, i Nagorno-Karabah proglasio je ratno stanje i opću mobilizaciju svog muškog stanovništva, objavio je predsjednik te samoproglašene države Arayik Harutyunyan.

Kamere HTV-a u Gorskom Karabahu – državi koja ne postoji

Armenija i Azerbajdžan dugo su u sukobu zbog odcijepljene azerbajdžanske većinski armenske regije Nagorno-Karabaha, a granični sukobi pojačali su se proteklih mjeseci. Nagorno Karabah je planinska regija koja se prostire na oko 4,4 kvadratnih kilometara, a tradicionalno ju nastanjuju kršćanski Armenci i muslimanski turkijski narod.

Etnički Armenci u Nagorno-Karabahu proglasili su neovisnost za vrijeme sukoba koji je izbio nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Premda su 1994. dogovorile prekid vatre, Azerbajdžan i Armenija jedna drugu optužuju za napade oko Nagorno-Karabaha i duž državne granice između dviju zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!


Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

MUKU MUČI: Žika Jakšić progovorio o zdravstvenom problemu

Poziv za finansiranje pokretanja privatnog biznisa ili socijalnog poduzeća