in

Njemačko tržište rada pod velikim pritiskom; oporavak u 2021.

Slatka-Tajna.Eu
Njemačka bi ove godine u prosjeku trebala zabilježiti oko 400.000 nezaposlenih, nakon što je kriza izazvana koronavirusom gurnula najveću evropsku ekonomiju u recesiju, upozorio je Institut za istraživanja o zapošljavanju (IAB).

Ta bi se brojka iduće godine mogla smanjiti za oko 100 hiljada, s obzirom na naznake oporavka u privredi, procjenjuju u institutu, inače ogranku za istraživanja Savezne agencije za zapošljavanje (BAA).

„Tržište rada našlo se pod golemim pritiskom, no broj otkaza ostao je relativno ograničen, unatoč ogromnom ekonomskom šoku”, konstatira u izvještaju analitičar IAB-a Enzo Weber.

“Tržište rada nije potonulo u rupu bez dna, uglavnom zahvaljujući mjerama stabilizacije”, pojasnio je Weber. Vlada kancelarke Angele Merkel uvela je niz mjera kako bi se privreda zaštitila od posljedica pandemije.

Mjere uključuju program državnih potpora za nadoknadu plaća radnicima sa skraćenom satnicom koji poslodavcima omogućuje skraćenje radnog vremena a radnike štiti od otkaza.

Klikni na "like" i pridruži nam se na Facebooku










Oporavak njemačke ekonomije potvrđuje i današnji izvještaj sa Ifo instituta, prema kojem su očekivanja poslovnih čelnika o inozemnim narudžbama u septembru dosegnula najvišu razinu od oktobra 2018., navodi agencija dpa.

Comments

Komentariši

Loading…

0

What do you think?

Bayern izgubio od Hoffenheima | N1 BA

Poruka Selmi: Ministre, svi te lažu / Bljesak.info